Nyheter| Manifestation i Umeå till minne av Kristallnatten 2019

Nätverket 9 november till minne av Kristallnatten‎Manifestation i Umeå till minne av Kristallnatten 2019

INRIKES| Natten mellan den 9-10 november 1938 trappade nazisterna i Tyskland upp våldet mot judarna.

Idag växer antisemitismen återigen – i Sverige och i Umeå. Svenska nazister och antisemiter från andra länder för en kamp för att skrämma den judiska delen av befolkningen till tystnad.

Under 2017 angreps synagogan i Göteborg med brandbomber. Unga judar flyttar från Malmö på grund av antisemitiska trakasserier. Idag, 2019! Även i Umeå fick Judiska Föreningens medlemmar utstå en rad trakasserier. Idag är föreningen nedlagd. Vi måste ta strid för att pressa tillbaka nazister och andra antisemiter. De får inte tillåtas att segra.

Kristallnatten fick sitt namn i Tyskland den 9 november 1938. Med stöd av den nazistiska staten krossade pöbeln, i och utan uniform, fönstren till 7 500 judiskägda butiker och brände ned 1 500 synagogor och bönehus. Antalet döda uppgick till 400. Samtidigt samlades 30 000 judiska män ihop för att sändas till koncentrationslägren.

Manifestationen på Kristallnatten i Umeå har två syften. Dels att högtidlighålla minnet av alla miljoner judar som föll offer för nazismen. Dels att pressa tillbaka den växande antisemitismen i Sverige idag.

Hjälp oss att försvara Umeå som en stad präglad av öppenhet mot människor med olika kultur, religion och sexuell läggning. Kampen mot antisemitismen måste vara allas kamp.

I ARRANGEMANGET DELTAR TALARE FRÅN:
Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Arbetarpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Fler kan tillkomma.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu