Nyheter| Sandra Englunds ursprung uppdagades med DNA

Peter Sjölund till vänster och Sandra Englund till höger. Foto Per Melander

INRIKES| För tre år sedan tog Sandra Englund dna-test, som så många andra, med en tanke om att få reda på sitt ursprung.

Intresset för släktforskning har ökat otroligt mycket under de senaste åren, mycket tack vare dna-tekniken. Flera har hittat okända släktingar men det finns alltid en risk i att söka efter sitt ursprung, ibland kan det dyka upp oanade sanningar. Det har hänt att någon har fått en ny pappa och andra har fått nya syskon.

Cirka 150 000 personer som dna-testat sig i Sverige. Men det är inte bara i Sverige detta har blivit populärt, i hela världen är det drygt tre miljoner som testat sig.

Sandra berättar att hon hittade sin farfars kusin och det visade sig att hon har sitt ursprung i bland resandefolket. Hon har tidigare släktforskat med hjälp av en internettjänst men tyckte inte att det gav så mycket och ville ta det ett steg längre.

Det var ganska svårt och konstiga ledtrådar som jag inte förstod så jag valde att ta ett dna-test, säger hon till svt.se

Hon letade upp sin farfars kusin som berättade för henne att farfar var av resandefolket.

Först blev jag stolt, sedan blev jag rädd utifrån hur samhället ser på resande, säger hon till svt.se

Idag känner hon en stolthet och säger att hon vill erövra ”kultur och språk”.
Sandra har också en önskan att andra ska våga träda fram och säga att de är resande. Se hela intervjun här

Till DIKKO säger Sandra:

Jag känner mig väldigt stolt över mitt ursprung och de släkter jag tillhör.
Parallellt är det en stor sorg över att min och så många resandesläkter och familjer varit tvungna att tysta ned och hemlighålla folkets traditioner, kultur och språk på grund av samhällets syn och regelverk under minst 400 år.
Det gör att det idag är väldigt svårt att återta och ta del av det som ännu finns kvar.

Sandra Englund är sedan tidigare känd för oss på DIKKO, då det är hon som har skapat vår logga. Och förutom att hon är engagerad i DNA-utvecklingen så finns hon med i andra sammanhang där hon representerar resande/romer. Till exempel så finns hon med i regeringens referensgrupp för nationella minoriteter och kvinnogruppen i Gävle som är en del av Gävles romska förening.

Redaktionen
redaktionen@dikko.se