Nytt lagförslag i Storbritannien kriminaliserar resande/romers levnadssätt

https://www.geograph.org.uk/

Den nya polislagen som föreslås i Storbritannien slår medvetet mot resande och romer. Den kriminaliserar om de flyttar på sig – men även om de stannar. Det handlar om att de rika kontrollerar de fattiga, som om demokratin aldrig hade hänt, skriver George Monbiot i The Guardian.

Det är häpnadsväckande förtryckande åtgärderna i lagförslaget om polis, brott, straff och domstolar, som syftar till att kriminalisera effektiv protest . Det har äntligen blivit en del bevakning i media, men det är fortfarande alldeles för lite. Labourpartiet känner nu lite hetta och rösta emot regeringens brutala ändringar i House of Lords nästa vecka.

Men när vi fokuserar på detta hot, riskerar vi att glömma något annat som ligger begravt i denna monstruösa lagförslag, menar George Monbiot i The Guardian. Och det är bestämmelsen som förvandlar intrång från ett civilrättsligt till ett brott, vilket tillåter polisen att arrestera personer som är resande eller romer (GRT) och konfiskera deras hem, om de stannar på platser som inte har utsetts för dem . Enligt lagen som nu föreslås kan varje vuxen medlem av gruppen dömas till fängelse i upp till tre månader. Detta en avsiktlig attack mot en sårbar minoritet.

Det nya i lagförslaget om nationalitet och gränser som gör det möjligt för regeringen att godtyckligt ta bort människors medborgarskap. Dessa åtgärder ser fruktansvärt bekanta ut för alla som känner till 1900-talets europeiska historia. Men de har också djupa rötter i Storbritanniens säregna brutalitet.

Förföljelsen av mobila människor går tillbaka till 1349 års förordning av arbetare, som slog fast att de som anses vara ”lösdrivare” fick piskas eller brännmärkas med heta strykjärn. Lagar som antogs på 1500-talet dekreterade att ”skurkar”, ”vagabonds” och andra ”mästarlösa män” kunde få sina öron skurna i två delar . Om de ändå misslyckades med att återvända till sin egen församling (oavsett om de hade en) kunde de hängas. 

Läs hela artikeln i The Gardian HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS