Öka dina kunskaper om de nationella minoriteternas rättigheter

DIKKO kollage

Hur mycket vet Västmanlands invånare om Sveriges nationella minoriteter?
Mellan 13 februari till 2 mars kommer Västmanlands sex kommuner som ingår i finskt förvaltningsområde att erbjuda kunskapshöjande insatser om nationella minoriteters rättigheter. Fokus ligger på Sveriges största nationella minoritet – sverigefinnar. 

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

I år firar lagen som skyddar Sveriges fem nationella minoriteter 25 år!

Lagen omfattar rätten till information och inflytande över frågor som berör dem. Barn och unga ska ges möjlighet att få utveckla sitt språk och sin kultur. 

Känner du någon med finska rötter? 

Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till över 700 000 personer. I Västmanlands län bor det cirka 42 000 personer med finska rötter, fördelat på tre generationer. I sex av länets kommuner har sverigefinnar utökade språkliga rättigheter.

Kommuner i Västmanland som ingår i finskt förvaltningsområde

  • Fagersta 
  • Hallstahammar 
  • Köping 
  • Skinnskatteberg 
  • Surahammar 
  • Västerås 

Rättigheter i en finsk förvaltningskommun  

Kommunerna som ingår i förvaltningsområde för finska språket har ett ansvar att bland annat omfattar att erbjuda vissa tjänster på finska. Sverigefinnar har rätt att få förskola och äldreomsorg på finska. Elever med finska rötter har rätt till modersmålsundervisning även om de inte har förkunskaper i språket. Det är viktigt att arbeta med insatser för att bevara och utveckla finska språket och kulturen. 

Sverigefinnarnas dag firas 24 februari 

Folklivsforskaren Carl Axel Gottlund var en finländsk folklorist och författare som levde mellan 1796-1875. Hans födelsedag var den 24 februari och därför har den dagen har valts ut för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Program för veckan

Under sverigefinska veckan som i år pågår över två veckor finns ett rikt program runtom i de deltagande kommunerna. Många aktiviteter är kostnadsfria medan andra kostar en mindre summa.

I Västmanland finns det ett rikt förenings- och kulturliv. Under ett år anordnas en mängd aktiviteter runt om i kommunerna. Kommunerna inom finskt förvaltningsområde arbetar med att utveckla samarbetsformerna så att ännu fler får möjlighet att delta i de olika aktiviteterna. Det du ser under sverigefinska veckan är bara ett axplock.

Några av programpunkterna är:

  • 15/2 kl. 13 – Kulturfest med underhållning och lotteri, Mälarhems mötesplats i Västerås
  • 22/2  kl. 14 – Musikalisk komedi ”Tauno ja Ansa”, Sagabiografen i Hallstahammar.
  • 23/2 kl. 14 – Musik med Duo Lilja – Vindar från Finland, Mikaelikyrkan i Västerås
  • 24/2 kl. 11.30-13, Finsk musik under lunchen, Mötesplats Tunadal i Köping
  • 24/2 kl. 14-16, Pyssel på biblioteket. Måla din egen tygkasse och fika tillsammans, Biblioteket, Hallstahammar.
  • 25/2 kl. 19, Dramakomedi – Karaokekväll ”Jorma heart Jorma soul”, Allaktivitetshuset Sture i Skinnskatteberg
  • 26/2 kl. 18.30 Finsk film ”Ismo, världens roligaste outsider, Folkets hus Fagersta
  • 2/3 kl. 13.30 Finsk film Missilen, Folkets bio i Surahammar

Du hittar programmet i sin helhet på www.hallstahammar.se/sverigefinskaveckan  

Varmt välkomna! Lämpimästi tervetuloa! 

Arrangörer:  Västmanlands finska förvaltningskommuner (Hallstahammar, Fagersta, Köping, Surahammar, Skinnskatteberg, Västerås) tillsammans med nätverket Finnet, finska föreningar och Svenska kyrkan. 

Faktaruta om Sveriges fem nationella minoriteter 

År 2025 är det 25 år sedan Sverige skrev under Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan för landsdels- och minoritetsspråk.  

Judar, romer, samer (även urfolk), sverigefinnar och tornedalingar, är erkända som nationella minoriteter i Sverige. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, meänkieli och finska. 

Erkännandet av Sveriges historiska nationella minoriteter är en grundläggande del av demokratin och bygger på internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter. Minoriteterna har funnits i Sverige under lång tid och har rätt att bevara och utveckla sina egna språk och kulturer, precis som majoritetsbefolkningen.

Historiskt har dessa grupper ofta utsatts för diskriminering. Därför är erkännandet av deras rättigheter en viktig signal från staten om dess ansvar att skydda dessa grupper

Alla kommuner och myndigheter har en skyldighet att informera minoriteterna om deras rättigheter och att skydda deras språk och kultur. Det är särskilt viktigt att barn och unga får möjlighet att utveckla både sitt språk och sin kultur. Dessutom måste dessa grupper ha inflytande i beslut som rör dem, så att deras röster hörs och tas på allvar.

En vanlig definition av begreppet nationell minoritet är ” en etnisk minoritet som under lång tid, vanligtvis över hundra år, har levt inom ett lands gränser samt har en långvarig språk- och kulturgemenskap”. 

Har du finska rötter? Läs mer om dina rättigheter här:  www.minoritet.se  

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS