Ord som sårar och reproducerar rasism är inte en rättighet för inskränkta människor

Ord betyder mer än man tror. En del är laddade, andra är drabbande. Vissa betyder mycket och andra ingenting. Några betyder olika saker och andra samma saker. Vissa ord kan användas till att styra tankarna åt det ena eller andra hållet, men också för att kränka och såra. Upprepningar tenderar att bli till sanningar om man upprepat dem tillräckligt många gånger. En taktik som vissa politiker använder sig av, ni vet droppen som urholkar stenen.

Bert Karlsson använde sig av negativt laddade ord om människor som tillhör minoriteten romer. Han förstod inte alls att hans ord och sätt att uttryckte sig påverkar andra. Han begriper inte att han reproducerar en antiziganism som levt länge i det här landet. Bert menade att han uttryckte sig på ett sätt som han alltid har gjort. Ja, det var ju just det. Han sa att han varit snäll mot dem och låtit dem vara på hans camping. Fast jag förmodar att resande/romer är lika mycket betalande gäster som alla andra.

Bert Karlsson “fattar ingenting” av anmälan om Hets mot folkgrupp

Jag tänker ofta på ords betydelse, och försöker tänka på vad jag säger eller i alla fall hur jag säger det. Jag vet att det finns vissa ord som har mer värde än andra och vissa som är mer negativa. Ord är märkliga, ett negativt ord uttalat med kärlek, värmer. Och ett positivt uttalat ord med förakt, kyler. En del förstår varken skillnaden på hur man säger saker eller innebörden av det de säger.

Ordet som speglar fördomar och schablonbilder av resande och romer är antiziganism, det har delvis bildats efter samma mönster som ordet antisemitism, och har även vissa likheter i sin framväxt. Våra ord speglar ofta våra tankar och värderingar, de berättar vilka vi är, vad vi tänker och vad vi står för. Är vi tillräckligt språkligt medvetna och förstår innebörden kan vi påverka innebörden genom att byta ord.

Umeås före detta kommunalråd Lennart Holmlund (S) polisanmäldes, år 2015, av föreningen RUNG, för hets mot folkgrupp och förtal efter sina antiziganistiska kommentarer, där han bland annat påstått att romer bajsar annorlunda än svenskar.

Lennart Holmlund (s) försöker få sossarna att upprepa historien Läs även mer HÄR

När vi ska visa vad vi tycker om något, eller någon, använder vi ofta värdeladdade ord. Och beroende vad som händer när vi laddar orden, om påverkan är positiv eller negativ, så väljer vi ord för hur någon är eller hur andra ser på personen. Vi kan påverka, göra skillnad och skapa betydelse. Vi stämplar också människor med hjälp av ord. Är en person som en gång tagit någonting alltid en tjuv? Eller är en som testat droger knarkare resten av livet? Det är kanske inte det personen är i första hand, vissa dagar är man kanske en mormor eller en lastbilschaufför.

Det finns människor, som till exempel herrarna som nämnts ovan, som anser att de kan använda ord hur de vill. Sen om det upplevs nedsättande och kränkande i modernt språkbruk, hänvisar de till ordets ursprungliga betydelse. Eller så hänvisar man till att ”så har jag alltid sagt”, som om det skulle göra det mer rimligt att använda vissa ord. Att man alltid har sagt en sak är ett argument som inte håller. Tiderna förändras och ordens ursprungliga betydelse har ingen betydelse för hur ordet används och uppfattas i dag.

Ta betydelsen av ordet antiziganism till exempel, det handlar inte om resande eller romernas faktiska egenskaper, utan om samhällets fördomar och schablonbilder om dem. Schablonbilden kan reduceras eller förstärkas utifrån hur ord hanteras och används. Det är alltid lättare att säga tulipanaros än att göra en. Hur svårt ska det vara att förstå att ord som sårar och reproducerar rasism är inte en rättighet för inskränkta människor.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS