På besök hos Anna, Blomman och Daisy – 12 december

Lillemor Holmlunds adventskalender publiceras i DIKKO från 1 december och fram till julafton. #lillemorsjulresa

Författare: Lillemor Holmlund
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

12 december

På morgontimmarna väcktes vi av konduktörens röst ifrån högtalaren: Vi ankommer Uppsala om en timme eller möjligtvis kanske 2 timmar, äh vi är framme när vi är framme. Va! sa gammeltomten, vad var det där. Jag svarade: Det är SJs nya slogan: Vi ankommer och avgår om möjligt  när vi gör det.

När vi närmade oss Uppsala ringde jag upp Anna Stolpäng som glatt överraskad svarade att hon gärna ville ha besök av mig och att ladda El-vira var inga problem. Jag kommer och möter dig vid stationen fortsatte hon och tar med mig Daisy så blir hon rastad nu på morgonen.

När vi äntligen anlände Uppsala centralstation stod redan Anna och den mycket söta flickhunden Daisy av rasen rottweiler och väntade på oss.  Efter ett kramande och hälsande, så där som man gör när man träffar släkten och vänner fick Anna helt plötsligt ett sjå att hålla fast i Daisys koppel. Daisy hoppade runt, lade sig sen ner på magen med tassarna i vädret och gnydde så där förtjust ni vet som hundar kan göra. Småfolket klappade och kliade Daisy överallt. Men utropade Anna vad är det med hunden. Hon tittade sen glatt och förtjust på mig och sa: Du är inte ensam eller hur.  Du har småfolket med dig. Anna böjde sig ner en smula och sa. Snälla småfolket kan jag inte få se er, jag har önskat det så länge och tillade sen, Jag har kaffe hemma och många sockerbitar.

Anna stod åt fel håll och tittade ner, så hon hoppade till när en röst sa bakom henne: God dag Anna. Där visade sig både gammeltomten och Knoll och Tott för henne. Anna svalde några gånger innan hon med den största respekt blandat med förtjusning besvarade hälsningen. Ni är så välkomna så, nu går vi hemåt till mig.

På dit vägen till Anna fortsatte Daisy att skutta och hoppa av glädje. Du kan släppa henne sa jag, småfolket tar hand om henne. Som Daisy fått av sig kopplet for hon i väg med småfolket runt omkring sig. Vem som hade roligast, Daisy eller småfolket vet jag inte. Det var en mycket trött hund i varje fall av allt stoj och lek på vägen, när vi kom hem till Anna.

Precis innan vi gick in till Anna sa hon till småfolket. Det kanske är bäst att ni inte visar er så där direkt för min man Blomman (Charlie), han är nog inte mogen just nu för mer överraskningar. Anna fortsatte, jag hm råkade tappa örhänget igen i handfatet.

 I dörröppningen möttes vi av Blomman med håret på ändan som stressat hälsade på mig och fortsatte sen till Anna. Älskling, jag har skruvat isär varje rör under handfatet utan att hitta ditt örhänge. Jag ringde firman ”Kerar but ta nane” för golvet i badrummet måste brytas upp. Men de hade inte tid att skicka ut någon, så jag har börjat bryta upp golvet själv . Men jag måste till jobbet nu och får fortsätta i kväll, om jag nu har verktyg till det fortsatte han mumlande.  Hej då vi syns i kväll och sen var Blomman i väg.

Min hjälte sa Anna, kanske jag ska ge honom en sån däringa Alltiallo-verktygslåda i Julklapp.  Då sa gammeltomten, sätt du på kaffe Anna. Medans du ordnar det, så ordnar vi med både golvet och örhänget.

Som kaffe var klart och Anna hade dukat fram koppar och en stor skål med sockerbitar kom Gammeltomten, Knoll och Tott in i köket med Annas örhängen dinglande i gammeltomens hand. Uppdraget utfört till punkt och pricka sa Knoll och Tott leende i korus och golvet blev som nygjort. Åh Tack så mycket sa Anna. Ni är mina hjältar.  Men innan gammeltomten gav Anna örhänget bad han att få det andra med. Sen tog han båda i sina händer och seidade över dem. Sen räckte han över dem till Anna och sa: Nu kommer du aldrig mer att tappa dem, så du kan strunta i den däringa Alltiallo-verktygslådan i julklapp till Blomman. Han kommer inte att behöva den, köp  en weekend på ett sånt däringa Spa till honom istället, så kanske håret lägger sig ner på  honom.

När vi sen satt där och njöt av kaffet och smörgåsar fick Anna ett mejl från sin chef där det stod: Anna ljusen är slut här på kontoren, kan du  ordna det.

Jag sken upp och frågade: Hur många ljus vill du ha.

Här kan du läsa hela Lillemors julkalender

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS