Peaky Blinders och Shelby-familjens romska arv

Cillian Murphys Thomas Shelby och många andra karaktärer på Peaky Blinders kallar sig ”zigenare”, men vad är den sanna historien om romerna?

Familjen Shelbys romska arv spelar en stor roll i Peaky Blinders och är en grundläggande del i seriens berättelse. Den prisbelönta serien regisseras av Steven Knight. Han är nu på väg att producera den sjätte och sista säsongen, som efter det efterföljs av en Peaky Blinders-film.

Serien utspelar sig i början av 1900-talet i Birmingham där man får följa familjen Shelby genom deras kriminella affärer och se dem stiga i graderna för att bli rika, mäktiga aristokrater. Shelbys är av irländsk-romsk härkomst och refererar till sig själva och andra romer som ”zigenare” i serien.

Tommy Shelby, familjens ledare, tillsammans med sina syskon Arthur, John, Ada och Finn, är romer på båda sidor eftersom deras farmor, Helen McCrorys Polly Gray, är dotter till ”zigenarprinsessan”, Birdie Boswell, och deras mamma kommer från familjen Lee. Dessutom kommer flera av Peaky Blinders viktiga karaktärer från familjen Shelbys ”zigenarband” så som Tommys nära vän Johnny Dogs och Aberama Gold (spelad av Game of Thrones Littlefinger”, Aidan Gillen).

När skådespelaren Cillian Murphy förberedde sig för att börja filma Peaky Blinders 2013 sa han (via Independent) att:

SteveKnight, skaparen av serien, tog mig till Birmingham för att träffa hans kompisar så att jag kunde spela in deras accenter. Jag umgicks med romska zigenare. Jag lärde mig om extrem fattigdom.

Skildringen av shelbyfamiljens romska arv är, liksom andra aspekter av Peaky Blinders, bara löst baserad på sanna berättelser och historia. Medan Peaky Blinders refererar till det romska folket som ”zigenare ”säger Alina Bradford (via livevetenskap) att vissa anser att det är en nedsättande term och påpekar att det romska folket kallar sig ”Rom”, ”Roma”, ”Romani”, eller ”Romany” ” När det romska folket tog avstånd från termen ”zigenare” är oklart, och det kan vara så att användningen av termen var populär under Peaky Blinders tid och är därför historiskt korrekt, även om den inte används idag.

Genom hela Peaky Blinders talar Tommy, moster Polly och flera andra karaktärer vad de kallar ”romani”, men språket som används i serien är en version av rumänska, medan det romska folket komma från Indien. Stephanie Pappas följer en ny genetisk studie från Current Biology som hävdar att det moderna romani folket spred sig över Europa efter att ursprungligen ha migrerat från nordvästra Indien och deras språk återspeglar det.

Källa screenrant och livescience

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS