Recept| Lilltjoppas granola

privat bild

Ta fram en jättestor kastrull eller skål. Ta den största du hittar, inte en du tror är lagom, för det kommer du att fucka upp när du börjar hitta nya grejer du vill slänga i. I alla fall om du har lite problem med impulskontrollen.
Människor med en väl fungerande impulskontroll kan också göra granola såklart, men den blir inte lika bra. 

Sätt ugnen på 150 grader.

Granola
ca 1 1/2 liter
Börja med 15 dl gryn och sånt. Typ havregryn och rispuffar och cornflakes. Sånt som hästar äter. Eller ta bara havregryn. 

5 dl frön. Solrosfrön, eller nåt annat frö du har liggande i skåpet. 
(Nu kommer lite valfria grejer som du kan strunta i, men som är rätt coolt att ha i ändå: Sesamfrön, kokosflingor,grovhackade nötter).
– Blanda alla dina gryn och grejer. Ser det snålt ut av något häller du på lite mer. 

Eventuellt 1-2 tsk kanel eller/och kardemumma, eller kanske vanilj
1 dl vatten
1 dl koncentrerad äppeljuice
¾ dl neutral rapsolja
– koka upp det här i en kastrull och häll det över flingblandningen. Knåda runt till alls är lite fuktskadadat. Sen häller du ut allt i ett typ 2 cm lager på några plåtar. Ha bakplåtspapper under om diskning inte är din favoritsport.

And here comes the magic:
1/2– 1 dl honung eller lönnsirap, värmt i tex micron.
Ta en av plåtarna som du bestämt är din favorit. Häll ut honungen på flingorna där. Det är nu de där lite sötare klumparna som låter så gott när man tuggar på dem bildas. Ljuv musik!

Platta till granolan till jämna platta kakor så det inte bränns så lätt. Stoppa in i ugnarna. Ha lite koll. Om du har en väldigt pålitlig ugn så är allt klart om 30-40 minuter.

Är din ugn lite keff så får du ha koll så det inte bränns och röra efter kanske 25 minuter. Om granolan känns fuktig så sänker du temperaturen till 90 och kör in den tills du sett en film på Netflix eller så.

Sen låter du den stå framme och torka över natten innan du häller den i burkar. Du kan hälla i lite torkad frukt, särskilt om det är många tanter som vill äta granola eftersom det innehåller järn och sånt. Gillar du inte torkad frukt så får de ta lite eget ansvar för sitt järnintag. 

Linda Lundqvist
linda@dikko.nu

Vill du också dela med dig av ett recept? 
Skicka in det till redaktionen@dikko.nu