Reportage| Unga feministers budskap: Rasism dödar

Foto Unga Feminister

I ett inlägg på Facebook av unga feminister står det:

skärmklipp

Rasism dödar:
Rasism är en strukturell maktordning som bygger på en idé att vita människor är mer värda än icke-vita människor. Rasism gör så att icke-vita människor diskrimineras och behandlas illa i alla aspekter av livet. Det handlar om vården, arbetslivet, utbildning, socialt och inom rättsväsendet.

Unga Feminister vill att se:
Att skolan utbildar om Sveriges koloniala historia och del i slavhandeln, diskrimineringen mot samer och kolonisering av Sápmi, diskriminering och utnyttjande av judar och involvering i andra världskriget, diskriminering av romer och att ha introducerat rasbiologin till omvärlden får eleverna en mer verklig historiebeskrivning om Sverige och Europa.

Eftersom jag är intresserad av ung aktivism och blev nyfiken kontaktade jag dem på deras facebooksida och ställde några frågor till Nora Grollmuss som är verksamhetsutvecklare på unga feminister.

Hon säger:

Vi bedriver en intersektionell feministisk politik som bygger på maktkritisk analys. Så antirasism är jätteviktigt för oss.

Kan du utveckla varför ni sätter upp klistermärken och vad är syftet?

Klistermärkena delar vi ut till våra medlemmar för att de ska kunna sätta upp dem och dela med sig av vår politik. Vissa sätter upp dem på stan men många sätter dem hemma hos sig eller på sin mobil eller andra saker. Jag tror att klistermärkena kan fungera som ett sätt att visa sin politiska övertygelse. När våra medlemmar sätter upp klistermärken utomhus är det också en form av aktivism. Det finns så många andra klistermärken som sitter uppe som har hatiska och rasistiska budskap. Med våra klistermärken vill vi visa att det finns ett motstånd mot rasism, sexism, våld och hat. Det är ett enkelt sätt för våra medlemmar att vara aktivister, menar Nora.

Vilka reaktioner har ni fått?

Vi har fått en positiv respons från vår målgrupp och vi ser att många vill ha dem. Våra medlemmar beställer dem gratis från vår hemsida och vi skickar dem till hela landet. Vissa utomstående har reagerat på att vi uppmanar till skadegörelse och vi är medvetna om att det kan ses som skadegörelse att sätta upp klistermärken. Men rasism och diskriminering är också olagligt och ändå händer det. Vi använder denna aktivism för att uppmärksamma de skeva prioriteringarna i vilka brott som problematiseras, säger Nora.

Varför är det så viktigt att engagera sig i frågor som rasism?

Unga Feminister står för en antirasistisk politik och förenar människor med viljan att avskaffa rasistiska, patriarkala och kapitalistiska strukturer och system. Vi tycker att det är viktigt att engagera sig mot rasism för att alla människor ska ha samma förutsättningar att leva ett bra liv. Unga Feminister vill också att Sverige ska ta ansvar för sitt historiska och nutida handlande gentemot den romska befolkningen. Historiskt sett har Sverige som stat behandlat romer på ett vidrigt sätt och än idag är diskrimineringen som sker normaliserad. Det kan vi se till exempel i form av tiggeriförbud. Vi tycker det är fel. Vi vill avnormalisera diskriminering och förtryck av romer och alla andra utsatta grupper. Vi kämpar för ett samhälle som är bra för alla.

Tack Nora för att du tog dig tid att svara på mina frågor.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu


Känner du som läsare till andra unga aktivister som engagerar sig i våra frågor får du gärna tipsa redaktionen på.
redaktionen@dikko.nu