Resereportage: Mot den romska festivalen i Saintes-Maries-de-la-Mer

Foto Linda Lundqvist

Vi började vår resa i Västerbottens inland. Två halvgamla DIKKO-medarbetare, en femtonåring och ett vilddjur på snart fyra år. Första etappen körde vi från klockan halv elva på fredag morgon. Vi inhandlade kanelbullar och korv, för att ha hela dinglar-kostcirkeln i blodomloppet.

Text och foto: Linda Lundqvist och Sonny Carlsson
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Vi började vår resa i Västerbottens inland. Två halvgamla DIKKO-medarbetare, en femtonåring och ett vilddjur på snart fyra år. Första etappen körde vi från klockan halv elva på fredag morgon. Vi inhandlade kanelbullar och korv, för att ha hela dinglar-kostcirkeln i blodomloppet. 

Vi anlände strax före tre på natten till vårt första boende, hemma hos DIKKOs korrekturläsare utanför Göteborg. Ögonen var sådär lagom grusiga, när vi svängde av på den lilla avtagsvägen från Kungälv med 5 kilometer kvar. Till vår stora irritation körde det en minibuss bakom oss och blinkade med helljusen. Det fanns ju två alternativ… Det kunde vara någon jävla raggare som hade tråkigt. Eller en polispiket som uppmärksammat att vår gps lurat oss att köra två varv i rondellen. Men ni vet hur det är när man är trött och något jobbigt händer. Man försöker liksom maska sig ur det. För om man ignorerar det kanske det försvinner. Men efter två kilometers blinkande, när de slog igång sirener och blåljus var de svårare att ignorera. 

Konstaplarna vrålade åt mig att stanna i bilen. Så jag hoppade ur, arg som vilken normal jävla mamma som helst, och vrålade åt dem att ge fan i att väcka barnen. Konstaplarna gick då fram och lös misstänksamt i bilen med sina ficklampor och ville ge oss böter för att 15-åringen som just somnat hade lutat sig åt sidan i en “icke trafiksäker ställning”. Barnen vaknade givetvis, och jag blev ännu argare vilket fick dem att alkoholtesta mig. Jag antar att deras erfarenhet av kvinnor med barn är rätt begränsad.

Efter att ha blivit ivägsläppta utan repressalier nådde vi vårt mål, och somnade som grisar.

Hos DIKKO-redaktionens medlemmar blev vi väl mottagna och när vi vaknade ur koman satt vi och grillade och åt jordgubbar i solen. Resans yngsta medlem baby Moe fick rida runt på DIKKOs egen tinker Brishen innan hon somnade sjukt nöjd på lördagskvällen. På söndagen lämnade vi dem klockan 05, utsövda, med siktet inställt på den sydfranska kusten.

Vi körde till Malmö, genom Danmark, och åkte färja till Tyskland. Deras havererade motorvägar gav oss 6 timmar i försening, så vi var återigen svintrötta när vi kom fram till den lilla byn Helsa, där vår värdinna stod och väntade på oss på kullerstenarna utanför det gamla lutande sten- och timmerhuset mitt i samhället.

Vi sov gott även här, och lämnade Helsa vid 10 på morgonen, efter att ha handlat på oss mängder med frukt och bilmat. Sen körde vi förbi vår värdinna igen och hämtade upp allt vi glömt på boendet. Laddsladdar, gosedjur och kudde.

De tyska vägarna fortsatte att vara tämligen oimponerande, men nu hade vi inte lika långt att köra. Vi anlände till Strasbourg i Frankrike vid 16-tiden. Vårt boende verkade ligga centralt, och vi var därför förvånade när gpsen bad oss parkera under ett brofäste vid ett skrotupplag. Men där, bakom en gallergrind, låg vår lilla husbåt och skvalpade. Vi grillade middag ombord, omgivna av trollsländor, änder och någon slags simmande råttor, som vi bedömde som “troligen uttrar”. Där skvalpade vi sen till sömns, tills vi, innan solen gått upp för att slippa morgontrafiken, begav oss till nästa anhalt.

Denna övernattning blir i en liten medeltidsby ovanför Lyon, där vi ska klara av vår sista resnatt. Imorgon anländer vi till Saintes-Maries-de-la-Mer, och ska bekanta oss mer med byn och dess historia innan den översvämmas av romer, mat och musik inför årets festival.

Fortsättning följer.


redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS