Romska studier har specialiserade kurser i antiziganism

Foto Linda Lundqvist

Har du känt rasism på kroppen? Eller har du fått nog av ett samhälle där hudfärg, racifisering och etnicitet påverkar de möjligheter du får i livet? Blev du inspirerad av BLM -rörelsen?

Vi på avdelningen för kritiska romska studier tror inte att kunskap är neutral, vi tror att kunskap hjälper till att både bibehålla och skapa skillnader, men att det också kan hjälpa till att bryta hinder. Vi tror att kunskap är sättet att förändra. Det är därför vi nu utökar utbudet av kurser om antiziganism och andra former av rasism. Vi vet att antiziganism är det största hindret för romer i samhället idag, och vi tror att kunskap om denna form av rasism kan hjälpa till att avslöja, synliggöra och utrota den.

Kursen ger en fördjupad förståelse av konceptet och fenomenet antiziganism genom jämförelse som klargörande likheter och skillnader med andra former av rasism som behandlas i kursen: Afrofobi, antisemitism, islamofobi och antisamisk rasism. Vidare introduceras teoretiska verktyg för att analysera rasism i allmänhet och de specifika formerna för afrofobi, antisemitism, antiziganism och antisamisk rasism. Kursen ger också ett jämförande perspektiv och exempel på mobilisering av myndigheter och civilsamhälle mot, acceptans eller utövande av olika former av rasism.

Jan Selling, som är ansvarig för ämnet, säger att

Ett jämförande perspektiv på antiziganism ger inte bara en djupgående förståelse av antiziganism, utan också viktiga perspektiv på de andra formerna av rasism som tas upp. Genom dessa fördjupningskurser vill vi ge studenterna verktyg för att verkligen utmana antiziganism och andra former av rasism. Så vitt vi vet är detta den första kursen i Sverige som uttryckligen fokuserar på antisamisk rasism.

Kurserna erbjuds på både svenska och engelska. Kurserna ges på distans och är öppna för studenter med internetuppkoppling oavsett var de bor.

Under den första kursen kommer undervisningen att ske genom föreläsningar och seminarier. I den andra delen av kursen får studenten möjlighet att fördjupa sig i det valda ämnet genom att skriva en uppsats.

Ansök här HÄR

Nya kurser i kritiska romska studier

Våren 2021 blev romska studier en separat avdelning vid Södertörns högskola och avdelningen utökar nu sitt kursutbud. Sista ansökningsdag för de kurser som pågår under våren är den 15 oktober. Du kan ansöka om kurserna via antagning.se, men du kan också kontakta utbildningsadminstrationen för romerska studier (romskastudier@sh.se).

Det är helt nytt att kurser på B-nivå i romska studier nu erbjuds. Institutionen utökar också sitt utbud av kurser i det romska språket.

Alla kurser kommer att gå på distans och är därför öppna för alla studenter med internetuppkoppling, oavsett var de bor – i Sverige eller utomlands. Kurserna ges på både svenska och engelska, förutom kurserna i det romska språket,  i vilka naturligtvis också språket Romani chib används.

Kurser som ges under våren 2022 är:

  • Romani chib 1: Översikt över språket romani chib, struktur, grammatik, dialekter och historia, 7,5 poäng, A-nivå
  • Romani chib 2: Grundläggande färdigheter i minst två av de nationella dialekterna av romani chib, 7,5 poäng, A-nivå
  • Antiziganism som historiskt och nutida fenomen, 7,5 poäng, A-nivå
  • Den romska minoritetens nutida situation, 7,5 poäng, A-nivå
  • Antiziganism i jämförelse med afrofobi, antisemitism, islamofobi och antisamisk rasism I och II, 7,5 poäng på varje kurs, B-nivå
  • Kritiska romska studier: Emancipatoriska perspektiv på romska frågor I och II, 7,5 poäng på varje kurs, B-nivå

Se alla kurser i romska studier HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS