Romska studier: Två nya kurser i romska språket

Använder du Romani chib i ditt jobb, eller skulle du vilja göra det? Behöver du ökade språkkunskaper eller formalisera färdigheter du redan har?

Under våren 2021 kommer två nya kurser att ges på det romska språket. Kurserna är öppna för alla som vill lära sig mer Romani chib: Både de som redan har kunskaper i språket men behöver formalisera det och nybörjare som vill lära sig språket.

Fler och fler använder Romani chib i sitt arbete – som journalister, modersmålslärare, brobyggare, översättare och de som arbetar inom socialt arbete. Här möter du olika dialekter, även andra dialekter än den du talar. På kurserna i Romani chib på Södertörn har vi därför två fokuspunkter.

Den första kursen ger en grundläggande introduktion till språkets struktur, ger den andra kursen möjlighet att fördjupa sig i två valda dialekter. Dels kommer kurserna att lära ut en ”universell romska ”, baserat på Mihaela Zatreanus arbete och lärobok som publicerats genom ERIAC och dels kommer kurserna att ge en introduktion till de olika dialekterna av Romani chib i Sverige: Resanderomska / skandiromani, kale, kelderash, lovari och arli. Studenterna lär sig om likheter och skillnader mellan dialekterna och varför de uppstod. 

Läraren på kursen är Mihaela Zatreanu, som är en ledande expert på det romska språket och dess undervisning. Angelina Dimiter-Taikon, som har många års erfarenhet av undervisning, kommer att leda seminariegrupperna.

Program och kurser

Här hittar du information om de kurser som ges inom ämnet romska studier. För mer information, kontakta ämnesansvarig eller romskastudier@sh.se

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500