Så här långt i regeringskrisen

Moderaternas ledare Ulf Kristersson fick först uppdraget att sondera om han har tillräckligt stor del av riksdagen på sin sida för att bilda regering. Ulf Kristersson drog sig ur då han förstod att han inte skulle få ihop tillräckligt många mandat. Så gick bollen över till Stefan Löfven att sondera möjligheterna att bilda regering, han fick helgen på sig.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons menar, efter det att Ulf Kristerssons lämnat besked om att han ger upp försöket att bilda en borgerlig regering, att det råder en stor samsyn. Något han ser som glädjande och som bådar gott för framtiden. Han delar dock analysen om att det är fruktlöst att få till en majoritet.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver på Twitter:

Centerpartiet ser gärna samarbeten i mitten med de andra allianspartierna och nuvarande regeringspartier. Jag är förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt med mig under sitt sonderingsuppdrag för att hitta möjliga vägar framåt. Så mycket för ”samtala med alla”.

Ett påstående som Ulf Kristersson dementerar och säger att han visst har varit i kontakt med henne.

Talmannen sa efter Ulf Kristersson besked till TT:

Om Stefan Löfven kommer tillbaka utan att ha kunnat lösa situationen, så har jag sagt till Ulf Kristersson att i det läget får han vara beredd att stå till förfogande för en omröstning i kammaren oavsett hur han ser på möjligheten att faktiskt bli vald, säger talmannen.

Helt enkelt för att vi då ska kunna genomföra omröstningar på ett sätt som ökar tempot i processen och ökar trycket på inblandade parter.

Stefan Löfven har till på måndag på sig att lämna ett svar.

Mitt besked är fortsatt att Socialdemokraterna och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda landet framåt, skriver Löfven i sociala medier.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS