Löfven blev statsminister, igen

Efter röstningen avslutades blev resultatet:

116 röstade ja.

173 röstade nej.

60 avstår.

0 frånvarande.

Eftersom mindre än hälften av kammarens deltagare röstade nej, har kammaren godkänt förslaget att utse Stefan Löfven till statsminister, säger talman Andreas Norlén.

173 av riksdagens ledamöter röstade nej till Stefan Löfven, det betyder att en person bröt mot partilinjen och det var Nina Lundström (L) som tryckte gult för Stefan Löfven.

Nina Lundström (L): L lovade inför valet 2018 att inte samarbeta eller regera med stöd av SD. Det var ett mycket viktigt budskap till väljarna, skriver hon på DN Debatt och fortsätter:

Att rösta gult innebär att tolerera, men även att stå fri i opposition. Jag hedrar det vallöfte vi ställde ut i valet 2018. Därför röstade jag gult.

Statsvetaren Jan Teorell säger:

Det tror jag inte man kan säga på basis om vad som hänt just nu. Det går inte att dra några enkla slutsatser just nu. Det handlar inte så mycket om spelreglerna som om partiernas förhållande till varandra. Det kan vara så att partierna hittar nya samarbetsformer utan att vi ändrar spelreglerna, säger Jan Teorell i SVT:s direktsändning.

Det är extremt instabilt när det är ett mandat som står mellan de två huvudalternativen i svensk politik. Det blir en strid på kniven, särskilt i sådana stora frågor som budgeten.

Riksdagen brukar hantera det här via kvittning, men när det gäller omröstningar som statsminister kan man inte ha det systemet. Det kommer bli en skakig resa framöver. Det måste väljarna ha med sig. Man måste ha mycket tålamod med svensk politik framöver, säger Teorell.

För tredje gången har Stefan Löfven tolererats som Sveriges statsminister av riksdagen. Hans nya regering kan bli kortvarig – får Löfven inte igenom sin budget för 2022 i höst har han sagt att han avgår.

Stefan Löfven (S) säger att:.

Riksdagen har gett mig förtroende att fortsatt leda Sverige. Det är ett stort förtroende.

Svenska folket utgår ifrån att vi politiker tar ansvar för att lösa den svåra politiska situation som landet befunnit sig i. Ledaren för den högerpolitiska oppositionen fällde utan att ha en egen plan för hur landet ska styras. Efter två dagar kastade han in handduken.

Det är fortsatt ett besvärligt läge, det är oerhört jämt i riksdagen.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS