Skrämd av Okra

pixabay

Det man kallar ”Etnisk mat” som oftast konsumeras av folk med blandad härkomst kan vara odlad i miljöfarliga länder vars vattensystem är förorenat. Den importeras och distribueras i Sveriges livsmedelsbutiker utan kontroll vilket kan utgöra en stor hälsorisk.

Vackra Gumbo, Hibiscus esculentus eller läckra okra.
Rostad, stekt eller tillagad i vitlöksrik tomatsås.
Vilken belåtenhet att lukta på din härliga doft och åtnjuta din smak när du blir färdigserverad. Vinter som sommar, med kött och fett eller med olivolja, är du inte mindre härlig än Faraonernas Molokhia.

Brittiske författaren Chris Smith, i sin bok The Whole Okra, presenterade 75 av okras sorter och hänvisade till dussintals länder där den odlas och hedras. Så det är inte konstigt att han kallade okran ”vagabond vegetable med enorm potential”.

Häromveckan gick jag in i en Pulsen butik där jag fick tag i djupfryst okra. Jag köpte två påsar som vägde 4999 gram var. Löjlig mängdsiffra som liknar Syriens presidentvals resultats.

Dagen kom då jag tog fram en av påsarna ur frysen för att tillaga min efterlängtade maträtt. Jag lagade den på vegetariskt vis med ris på sidan. När jag var färdig och tillade färska hackade korianderbladen doftade det himmelskt gott i köket. Nöjdare kunde man ju inte bli. Jag serverade mig själv, satt till bords och åt med stor njutning.

Plötsligt flög det i mig att den okra jag just höll på med att äta var importerad från Egypten. Skrämd, traskade jag iväg mot avfallsbehållaren under diskhon, tog den tomma plastförpackningen upp och läste varubeskrivningen. Fullträff! ”Importerad från Egypten” stod det. Vilket fatalt misstag! Hur missade jag det? Varför tömde jag förpackningsinnehållet rakt in i kastrullen utan att ens läsa varubeskrivningen? Hur kunde jag glömma de videoklipp jag har sett på sociala medier i vilka slogs varningssignaler för grönsaker och livsmedel importerade från Egypten? Kvinnor tömde sitt frysskåp och slängde bort förpackningar med gröna bönor, Molokhia och okra vars ursprungsland var Egypten. Egyptiska bönder nertill smutsig vattenkanal stod vid en motorpump som dunkade och sög upp kolsvart vatten. Vattnet drevs sedan genom mindre kanaler till uttorkade rabatter och odlingar.

”Nilen är allvarligt förorenad”, rapporterade BBC och Al- Jazira.  Reportrarna pekade åt Nilen vari utsläpp från hushållsavlopp och rester och kemikalier från industrifabriker samlades Bönderna vattnade sina grödor med miljöfarligt och förorenat vatten därför att Egypten länge hade drabbats av vattenbrist. Sjukdomar som hepatit och njursvikt och epidemier spred sig i många byar som numera kallas ”cancerbyarna” där man vattnade från smutsiga kanaler. BBC rapporten beskrev Nilen med” The world’s longest river is sick – and getting sicker”.

Sick…sick…sick, ekade det nu i mitt huvud där bilder på bakteriermikroorganismer och toxiner upptog platsen av vackra okra! Nu växte avsmak och fasansfull oro istället för hyllning.

Om jag nu dör, tänkte jag, så dör jag inte av Corona utan av okontrollerad matlust. På min gravsten kommer man att rista: ”Denna eländiga människa dog 2021 på grund av okra”.

Jag sprang in på toan, sköt pek-och mittfingret in i strupen och försökte spy upp det som jag precis hade ätit. Stämningen nedsatt, hållningen slapp, tillståndet i magen inte så farligt men hjärnan är upprörd. Jag darrade. Därnäst kom en riktigt elak magkramp.

Trots förvirring besinnade jag mig en stund. Jag ville inte tänka på politik. Jag ville tänka på okra. Ändå svävade tankarna iväg åt El-Sisi kungen. Honom skulle man tacka för grönsaker gödda med fabriksutsläpp och mänsklig avföring. Så skrämmande. Det är faktiskt inte bara okra som är skrämmande. Det är alltså all ”etnisk mat” importerad från länder med ”kontaminerade” politiska system som borde genomgå en ansträngd kontroll.

Illamåendet kom tillbaka. Magkramp och kräkning följde kort därefter. Därpå ett ängsligt lugn som varade i sekunder.

El-Sisi hade tagit lån på ca 213 miljoner euro från europeiska investeringsbanken för att eliminera föroreningar i minst 182 av hans egyptiska byar.  Kungen beviljades EU-miljonerna för att rensa sitt vattensystem medan han satsade miljarder på annat: lyxig färd åt sina mumier, högsta tornet i Afrika och största museum i världen.

Mystiska butiker i Europa importerar El-Sisis grödor odlade i miljöfarliga Egypten. I Sverige distribueras dessa via Coop, Willys, Pulsen och många exotiska butiker utan att ha någon misstanke överhuvudtaget och utan att utföra någon kontroll eller ifrågasätta varifrån matprodukterna kommer. Mystiska livsmedel fyller hyllorna med tusentals exotiska matvaror i Sverige vars förpackningar saknar hänvisning till ursprungslandet. De distribueras utan hinder trots en svag rykten om icke-hållbara värden som omringar matimport.

Självklart skulle Okra, Molokhia och gröna bondbönor inte komma från kravodlingskolonier. Självklart skulle dessa konsumeras av folk med blandad härkomst på vilka moguler inom matindustri antagligen bygger sin makt och därmed vänder ryggen åt de allvarliga miljöföroreningar som sätter konsumenterna i hälsorisk.

Illamåendet attackerade mig igen. Magkramp och kräkning följde efter.
Jag ringde 1177 för att boka provtagning för Norovirus.
En kvinnlig röst på andra sidan linje frågade: ”Säg det nu igen … Är det prov till Norovirus du tänkte boka? Du menar nog Coronavirus eller?”.
”Nej, sa jag, det är Norovirus jag menar. Är det så ovanligt egentligen?”.

Soumayia R.Aljundi
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS