Trevlig lucia till er alla

Redaktionen vill hälsa alla läsare en fin och ljus lucia med mycket gott fika. Lucia är en ljusning i vår allra mörkaste årstid och inger hopp om att snart vänder det mot ljuset igen.

Vår svenska tradition med luciafirandet har utvecklats över tid och har rötter i medeltiden. Lucia är en historisk person. Hennes berättelse handlar om en ung kvinna som levde i staden Syracusa på Sicilien. Lucias familj var förmögen och redan som barn blev hon mycket påverkad av kristendomen.

Eftersom Lucia föddes på 280-talet var det inte enkelt att vara kristen och det var dessutom straffbart. Hon bestämde sig tidigt för att aldrig gifta sig och att hon skulle ge bort allt hon ägde till de fattiga. Hon ville gå i kloster. Problemet var att hon var bortlovad till en man som inte var kristen.

När hon så gav bort sin stora hemgift angav mannen henne varefter hon blev avrättad med svärd, förmodligen år 304. En sorglig berättelse om en olycklig kvinna. Lucia är bland annat skyddshelgon för blinda och synskadade. Så vår svenska tradition att fira Lucia kommer från Sicilien. 

Njut av av kaffet och sången för snart går vi mot ljusare tider.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu