Uppmärksamma internationella Romadagen den 8:e april

DIKKO kollage

Passa på att uppmärksamma den nationella minoriteten Romer under den internationella Romadagen. Här får du lite bakgrund, tips och idéer på hur just er skola kan fira dagen tillsammans med era elever.

Källa: goteborg.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Internationella Romadagen firas för att minnas den första romakongressen i London den 8 april 1971. Då antogs officiellt den romska flaggan och den romska nationalsången ”Gelem, gelem” som betyder ”jag vandrar och vandrar”.

Romer är en av Sveriges fem nationella minoriteter och har funnits i Sverige sedan 1500-talet. Först på 60-talet fick romska barn börja gå i svensk skola efter en lång kamp om att få samma rättigheter till utbildning. Inom nationella minoriteten romer finns fler olika grupper som har olika språk/ varieteter och kultur. Romernas språk romani chib är ett av de nationella minoritetsspråken i Sverige.

Undervisa om nationella minoriteten romer och romsk historia i samband med 8 april. I Centrum, Nordost och Sydväst kommer de flesta skolkök att bjuda eleverna på romsk gulaschgryta eller soppa dagen till ära. Ställ gärna fram bordspratare med information om romsk historia och kultur, alla skolkök som serverar gulasch kommer få utskickat material för att skriva ut bordspratare.

I år kommer ett par skolor att utöka sitt firande av Romadagen genom att spela romsk musik, baka kakor i hemkunskapen och hissa romska flaggan samt undervisa om romer och romsk historia. Ett par romska brobyggare kommer att spela och sjunga på skolor i nordost.

Boka in en lektion eller föreställningKuBo – Kultur för barn och unga (goteborg.se)
Skolbibliotekscentralen tipsar om litteratur och filmer: SBC – Nationella minoriteter (google.com)
Färglägg den romska flaggan eller gör ett quiz: Romska uppgifter (romernashistoria.se)
Beställ en flagga: Romsk Flagga – Flaggfabriken National (nationalflagg.se)

Skriv ut en bordspratare

Inspiration från skolor som uppmärksammat dagen tidigare:

Göteborgs Stad uppmärksammar Romadagen varje år genom att flagga på paradstängerna på Gustav Adolfs torg. I år kommer det ske en blomsternedläggning vid Lejontrappan och ”Gelem, gelem” att framföras innan firandet fortsätter på Göteborgs Stadsmuseum.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS