
Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer är ett allvarligt jämställdhetsproblem och ett samhällsproblem. Våldet tar sig uttryck på olika sätt och innebär ett ansvar för många aktörer i samhället. Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är ett av Sveriges sex jämställdhetspolitiska delmål.
På Jämställdhetsmyndighetens hemsida finns det mer att läsa om våld i nära relationer. Det är inte bara kvinnor som utsätts för våld i nära relationer, även om den det kvinnliga våldet överväger vilket statistiken även visar. Våldet mot kvinnor sker till större delen i hemmet.
Källa: Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor, Folkhälsomyndigheten, 2018
Även Brå har tagit fram statistik om våld i nära relationer som du kan läsa om här. Och just nu har Brottsförebyggande rådet (Brå) fått ett regeringsuppdrag där de ska ta fram en rapport om kränkningar, hot, våld och annat hat som drabbar romer. Nu söker de romer som utsatts för något som skulle kunna vara ett hatbrott. Här hittar du kontaktuppgifter för att delta i undersökningen.
Våld i nära relationer är inget nytt men som tur är så uppmärksammas det på ett annat sätt idag. Det är ett allvarligt samhällsproblem som orsakar stort mänskligt lidande. Det drabbar inte bara den utsatta personen själv, utan även barn och andra närstående.
Alla samhällen och länder har lång väg att vandra till ett jämställt samhälle. Det är bland annat obegripligt man inte skyddar kvinnor och barn i krig. Och att det moderna samhällets vård negligerar kvinnor och inte ger dem en likvärdig vård där. De klappas på huvudet och får inte rätt eller tillräcklig hjälp, vare sig det handlar om våld i nära relationer eller det sätt som kvinnor generellt behandlas inom vården. Fortfarande bedrivs mycket av forskningen på män, trots att vi vid det här laget vet att det är skillnad på män och kvinnor, även om det har blivit bättre. Om kvinnor ska bli sedda och få en likvärdig behandling krävs mer forskning, vare sig det handlar om våld eller sjukvård.
Våld i nära relationer är inget som bara berör Sverige utan det finns i hela världen. Vi på DIKKO fick en uppmaning att uppmärksamma en händelse om våld i nära relationer som ledde till att kvinnan dog. Uppmaningen är undertecknad av romska kvinnor, aktivister och civilsamhälles organisationer från Nordmakedonien och runt om i Europa. (Originalet på engelska hittar du längst ner). Berättelsen visar på att det är inte bara den drabbade kvinnan som utsätts för våldet utan att även barn och nära anhöriga påverkas av det. Berättelsen utspelar sig i Nordmakedonien men kunde lika gärna ha varit i Sverige.
Ramajana Asan, en 36-årig romsk kvinna från Šuto Orizari i Nordmakedonien, mördades av sin partner den 3 maj 2025 i närvaro av sin 5-åriga dotter.
Trots flera tidigare rapporter om våld i hemmet vidtogs inga skyddsåtgärder av myndigheterna. Detta tragiska fall återspeglar ett systematiskt misslyckande från institutioner, inklusive polis, socialtjänst och rättsväsende, att agera på tydliga varningssignaler och upprätthålla sina rättsliga skyldigheter enligt nationell lag och Istanbulkonventionen.
Ramajanas mord är inte en isolerad händelse – det är en del av ett bredare mönster av könsbaserat våld och institutionell försummelse, vilket oproportionerligt drabbar romska kvinnor som utsätts för flera och överlappande former av diskriminering. Bara under 2024 registrerades 142 fall av våld i hemmet mot romska kvinnor officiellt i Nordmakedonien.
- Vi uppmanar myndigheterna att:
- Utreda detta fall transparent och brådskande.
- Hålla institutionerna ansvariga för sin passivitet.
- Säkerställa att polis och socialtjänst är ordentligt utbildade och utrustade för att hantera fall av våld i hemmet som involverar utsatta grupper.
- Inrätta ett härbärge och en SOS-linje på romani för överlevande i Šuto Orizari och bortom.
Vi uppmanar media att rapportera om detta kvinnomord och bidra till att belysa de institutionella och systemiska orättvisor som fortsätter att äventyra romska kvinnors liv.
För ytterligare information, intervjuer eller stödmaterial, vänligen kontakta oss direkt.
Undertecknat av romska kvinnor, aktivister och civilsamhällesorganisationer från Nordmakedonien och runt om i Europa.
Vi på DIKKO har tidigare uppmärksammat ämnet Våld i nära relationer:
Våld i nära relationer ”är svårt att se utifrån”
Våld i nära relationer: Barn går sönder, det gör inte du
Våld i nära relationer: ”Jag kan, jag vill, jag vågar”
Våld i nära relationer: Orange Day MC, 29 maj 2021 kortege mot våld
Våld i nära relationer: Sanije dog för att samhället inte skyddade henne
Läs också Heder, hederskultur och hedersvåld
The story in English
Ramajana Asan, a 36-year-old Romani woman from Šuto Orizari, North Macedonia, was murdered by her partner on 03 May 2025, in the presence of her 5-year-old daughter.
Despite multiple prior reports of domestic violence, no protective action was taken by authorities. This tragic case reflects a systemic failure of institutions, including the police, social services, and judiciary, to act on clear warning signs and uphold their legal obligations under national law and the Istanbul Convention.
Ramajana’s murder is not an isolated incident—it is part of a broader pattern of gender-based violence and institutional neglect, disproportionately affecting Romani women who face multiple and intersecting forms of discrimination. In 2024 alone, 142 cases of domestic violence against Romani women were officially recorded in North Macedonia.
We are calling on the authorities to:
- Investigate this case transparently and urgently.
- Hold institutions accountable for their inaction.
- Ensure that police and social services are properly trained and equipped to handle domestic violence cases involving vulnerable communities.
- Establish a shelter and Romani-language SOS line for survivors in Šuto Orizari and beyond.
We urge the media to report on this femicide and help shed light on the institutional and systemic injustices that continue to endanger the lives of Romani women.
For additional information, interviews, or supporting materials, please contact us directly.
Signed by Romani women, activists, and civil society organizations from North Macedonia and across Europe.
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS