Vem vill du rösta på i EU-valet? Här hittar du alla kandidaterna

Välj det land där du röstar och det språk du föredrar för att få veta hur det går till att rösta. Som EU-medborgare kan du rösta i ditt hemland, från utlandet eller i det EU-land där du bor. Observera att det eventuellt krävs registrering för att rösta.

Källa: elections.europa.eu och europaportalen.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Här kan du gå in och rösta

Välj det land där du röstar och det språk du föredrar för att få veta hur det går till att rösta. Som EU-medborgare kan du rösta i ditt hemland, från utlandet eller i det EU-land där du bor. Observera att det eventuellt krävs registrering för att rösta.

Europaparlamentets ledamöter

Europaparlamentet har 705 ledamöter som utsetts av väljarna i EU:s 27 medlemsstater. Sedan 1979 väljs ledamöterna genom allmänna direkta val för en femårsperiod.

Därför är det viktigt att du röstar

EU-valet kommer att påverka nationella minoriteter

Den 6–9 juni 2024 är det EU-val. Då går miljontals européer till valurnorna för att forma den europeiska demokratins framtid.

Det är ett unikt ögonblick där vi tillsammans bestämmer hur Europeiska unionens framtid ska se ut. Att rösta är alltid viktigt – i kommunvalet, regionvalet, riksdagsvalet och EU-valet. Det är en möjlighet att göra din röst hörd i frågor som du bryr dig om.

Använd din röst för att vara med och förändra världen du lever i

Det kan vara lätt att glömma hur många människor som påverkas av hur det går i EU-valet. Europaparlamentet stiftar lagar som påverkar oss alla: de största länderna och de minsta byarna, den mäktiga koncernen och den ensamma egenföretagaren, det globala och det lokala.

EU:s lagar handlar om det som angår människor – miljö, trygghet, invandring, socialpolitik, konsumenträttigheter, ekonomi, rättsstaten och mycket mer. I dag har varje viktig nationell fråga också en europeisk infallsvinkel.

Din röst avgör vilka ledamöter av Europaparlamentet som ska företräda dig när nya lagar blir till, den påverkar valet av Europeiska kommissionen. Du bidrar till beslut som formar din och många andras vardag.

Använd din röst för att tackla de globala utmaningarna runtomkring oss

I en alltmer komplex, instabil och sammankopplad värld arbetar Europeiska unionen med globala utmaningar som inget EU-land klarar av på egen hand. Att tackla de många utmaningar vi står inför är ingen smal sak – att rösta är ditt sätt att påverka hur det ska gå till.

Använd din röst för att stå upp för demokratin

Demokratin får vi aldrig ta för given. Demokratin är vår kollektiva seger – men också vårt kollektiva ansvar där vi alla har en roll.

Demokratin utgår från folket. Det är hos oss det börjar när vi lägger vår röst i EU-valet, och valen vi gör där påverkar våra liv. Deltar vi inte kan vi inte forma vår framtid. Den europeiska parlamentariska demokratin förlorar sin styrka, dess värden förlorar sin mening.

Ju fler som röstar, desto starkare blir vår demokrati.

Missa inte att gå in och rösta

Registrera dig nu för att få påminnelser om valet så att du inte glömmer att använda din röst.

Svenska kandidater till EU-parlamentet 2024

Svenska småpartier i EU-valet 2024

Användbara länkar

Politiska grupper i Europaparlamentet

Europeiska politiska partier

Kontakta Europe Direct

Om du har några fler frågor om valet till Europaparlamentet kan du kontakta Europeiska unionen
Om du ringer inom EU: 00 800 6 7 8 9 10 11 (gratis)
Om du ringer från ett nummer utanför EU: 0032 2 299 96 96 (internationell normaltaxa)


redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS