Vernissage: Resandeliv

LÖRDAG 3 DECEMBER 2022 KL. 13:00

Evenemang av Hälsinglands museum

Hälsinglands museum

Offentlig  · Alla på och utanför Facebook

I utställningen ”Resandeliv” påbörjas utforskandet av historien om romanifolket de resandes livsvillkor och sysselsättningar i Hälsingland. Det är en utställning som ger glimtar av de resandes livsvillkor och sysselsättningar, främst i Ljusdals kommun.

Under 1800-talet var ett stort antal resandefamiljer skrivna i Ljusdal och sysslade ofta med hantverk och gårdfarihandel, en del av dem sögs också upp i den framväxande arbetarklassen. De kallades ofta för ”tattare”. I statliga utredningar och i den rasbiologiska propagandan på 1920-talet påstods Ljusdal ha en ovanligt hög andel ”tattare” i sin befolkning.

Statens institut för rasbiologi och dess chef Herman Lundborg besökte därför de byar i Ljusdal som utpekades som ”tattarbyar”. Tankeströmningarna om att människor var av olika ”ras” leder till en svart period av diskriminering och särbehandling, registreringar, tvångssteriliseringar, vräkningar och avhysningar, ibland efter direkta kommunala beslut.

Resandeliv är en unik utställning som för första gången sätter ljuset på förhållandena för resandebefolkningen i Hälsingland. Genom några berättelser om de resandes liv i Ljusdalstrakten för ungefär hundra år sedan skildras livsöden från en av våra nationella minoriteter.

Bild: Karl Herman Erlandsson (1857-1936), spelman av resandesläkt. Hans melodier trycktes i samlingen ”Svenska låtar”. Bild från Stockholms Stadsarkiv.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS