Ytterligare 13 folkbibliotek utsetts till romska läsambassader

I en andra ansökningsomgång har ytterligare 13 folkbibliotek utsetts till romska läsambassader, i det initiativ Sveriges läsambassadör Bagir Kwiek tagit. Syftet är att stötta folkbiblioteken i sin verksamhet kring minoriteten romer och nationella minoriteter.

En romsk läsambassad är ett folkbibliotek som har utvecklat sin verksamhet och sitt bestånd kring minoriteten romer. Totalt finns nu 31 romska läsambassader. Och fler är på gång.

Genom att söka till romsk läsambassad ville vi utmana oss själva att utveckla vår verksamhet för minoriteten romer, öka vår kunskap om nationella minoriteter och bli bättre på att nå minoriteten romer! Det säger Sofia Gullö, bibliotekspedagog på Rum för barn, på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, som är en av de nya romska läsambassaderna.

Läsambassadören Bagir Kwiek om ursprunget till idén med romska läsambassader:

Jag är så stolt över våra folkbibliotek för att dom med öppna armar och utan tvekan gör sitt för att förändra bilden av romer som ett folk utanför och för att dom är med och förpassar antiziganismen till det förgångna. Välkomna in till våra läsambassader!

För några år sedan skrev jag ett inlägg som jag skickade ut via sociala medier och via mina kontaktnät där jag i desperation uppmanade alla människor att inte acceptera antiziganismen som någonting normalt. Jag tyckte att den hör hemma i det förgångna och inte hade en plats i ett modernt och demokratiskt samhälle, där i min vädjan sa jag att ”vi är ni” och att vi är en del av Sverige och dess historia. Idag känner jag att vi håller på att vända blad i vår historia, att vi tillsammans skriver ett nytt kapitel om vår gemensamma historia. Romska läsambassader, jag tycker att orden är vackra, de känns varma och välkomnande.

Läs vilka bibliotek som är de 13 nya romska läsambassaderna

Källa: Kulturrådet

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS