600 hemlösa barn bara i Göteborg

pixabay

Det här en reportageserie om människor, hemlöshet, utanförskap. Vi har vänt oss till människor och organisationer i Sverige och våra grannländer och kommer berätta om hur man på olika sätt gör skillnad. #UtanBostad

I år längtar många svenskar efter att fira jul som vanligt. Tyvärr gäller det också de 3161 människor som lever i hemlöshet bara i Göteborg. Julen och vintern är en tuff tid för den som är hemlös, inte minst för de kvinnor och barn som lever i hemlöshet och utsatthet. Bara i Göteborg är det nästan 600 av de hemlösa som är barn. De är hänvisade till jourboenden, härbärgen, vandrarhem och andra tillfälliga lösningar. Räddningsmissionen genomför både akuta insatser och ett långsiktigt arbete för att skapa förändring i dessa människors liv.

Klara Zimmergren tillsammans med Räddningsmissionen lanserar nu en julkampanj för att uppmärksamma detta och samla in pengar till Räddningsmissionens arbete för att motverka hemlöshet. 

Läkare i Världen erbjuder vård och psykosocialt stöd

Jag är glad och stolt över att få vara med och bidra till Räddningsmissionens viktiga arbete, säger Klara Zimmergren i ett pressmeddelande.

Räddningsmissionens kampanj fokuserar på utsatthet och hemlöshet och i materialet syns en hemlös kvinna.

Som hemlös kvinna är du extra utsatt och sårbar, förklarar Katerina Ingenlath, kommunikations- och insamlingschef på Räddningsmissionen.

Räddningsmissionen möter kvinnor som i sin hemlöshet ofta är våldsutsatta och hotade på ett helt annat sätt än vad män i samma situation är. Många kvinnor blir också hemlösa som en följd av våld i en nära relation.

Discriminated but resisting: Homeless Roma women in Oslo

Katerina berättar att hemlösa kvinnor ofta känner skam och skuld, inte minst om det finns barn med bilden.

Många skäms över att inte kunna bjuda hem sina barn. Sedan gör samhällets normer att kvinnor oftare söker informell hjälp, via en man. De är då helt utlämnade till den mannen, som i sin tur kanske har en missbruksproblematik eller liknande.

Räddningsmissionen lanserar julkampanj tillsammans med skådespelerskan och programledaren Klara Zimmergren. Hon har bland annat träffat medarbetare i organisationen för att samtala om hemlöshet och social utsatthet, hur den uppstår och vad Räddningsmissionen gör.

Kjærlighet i tiggernes tid

Räddningsmissionens arbete och har gjort stort intryck på mig. Jag har fått höra om gripande livsöden men också berättelser om hopp och gemenskap, berättar Klara. Jag är imponerad av vad de gör och vad de betyder för de människor som de möter.

Vintern och julen är den viktigaste insamlingsperioden för Räddningsmissionen, liksom många andra liknande organisationer.

Det är nu som privatpersoner och företag vill vara med och skänka pengar till människor som lever i fattigdom och hemlöshet, förklarar hon. Den här tiden på året lockar fram mycket givmildhet hos många. Vi hoppas att årets julkampanj kommer bidra med resurser som räcker till vårt social arbete under hela året.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS