”Av romer, om romer, för romer” – ett projekt för att stärka romers identitet

Projektledarna Esma Veselovski och Silvija Jansson - Foto Midia Osman Taha

Välkommen till Södra Folkhögskolan Helsingborgs projekt för att stärka romers identitet, kulturarv och språk.

Text: folkuniversistetet.se och DIKKO
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Om projektet

Projektet ”Av romer, om romer, för romer” riktar sig till dig som är rom. Målet med “Av romer, om romer, för romer” är att använda Södra Folkhögskolans pedagogik för att stärka romers identitet, kulturarv och framförallt det romska språket. Vi kommer till exempel att genomföra stärkande workshops på romani, erbjuda fortbildning om romer och deras historia och anordna en romsk festival den 8 april, på romernas dag.

När DIKKO pratar med Esma Veselovski, som är en av projektledarna, säger hon att:

– Jag hoppas att många anmäler sig. Det är här är ett tillfälle som man måste ta vara på, och uppmanar alla att anmäla sig till projektet.

Projektet pågår från den 1 januari 2024 till den 31 december 2024.

Södra Folkhögskolan Helsingborg vill skapa ett erkännande och stolthet kring det romska språket och identiteten. Genom stärkande workshops, fortbildning och den romska festivalen kommer vi att främja användningen av romani. Vi vill motverka rädslan för diskriminering och skapa en positiv känsla av att använda modersmålet, och av att vara öppen med sin identitet.

Vi har aktivt involverat romer i planeringen och genomförandet av projektet. Tre av våra anställda är romer och har varit en viktig del i detta. Vi har också samarbetat med romska förebilder och föreningar.

Aktiviteter

  • Stärkande Workshops: Under två halvdagar i veckan erbjuder vi stärkande workshops på romani, öppna för både deltagare med romsk bakgrund och övriga deltagare på skolan.
  • Fortbildning: Personal och deltagare kommer att få fortbildning om romers historia, kultur och framtid för att öka kunskapen om romer.
  • Romsk Festival: En romsk festival planeras den 8 april med panelsamtal, matkultur, dans, musik och andra aktiviteter för att lyfta fram och fira romsk kultur.

Så blir du en del av projektet

Vi välkomnar alla romer i Familjen Helsingborg att ansöka och delta. Ansök genom att mejla till vår kontaktperson, Midia Osman Taha, på midia.osman-taha@sodrafolkhogskolanhbg.se, eller ring på 073 -04 77 217. Vi ser fram emot att höra från dig!

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS