Barn hjälpte till med hur Ripans/Györame samiska temalekplats ska se ut

Barnets teckning av "renhörningen".

En ny lekplats med samiskt tema ska byggas i Ursviken, inspirerad av barns teckningar och idéer. En så kallad ”renhörning” kommer att stå i fokus.

Källa: mynewsdwsk.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Ripans/Györame lekplats på Bäckmansgatan i Ursviken börjar byggas i år och kommer att stå färdig nästa år. Beslutet togs i samhällsbyggnadsnämnden idag.

Inför att gestaltningen skulle tas fram hade Skellefteå kommun två samråd med barn med samiskt ursprung för att de skulle få tycka till.

– Ett av barnen gjorde en teckning av en ”renhörning” och därifrån kom idéen till att vi skulle ha en klätterställning med rutschkana i form av en sådan. Den och andra teckningar gjorde det enkelt för oss att göra gestaltningen och gav härlig inspiration, säger Marja Leena Elfmark, verksamhetschef för park och natur vid Skellefteå kommun.

Filip Palukka (V), 1:e vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, tillägger:

– Det är viktigt att den samiska kulturen får synas i flera olika sammanhang. Den här lekplatsen kommer att bli ett fint utflyktsmål och samlingsplats för barnfamiljer.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS