Bilden av det finska – en essäsamling av Stellan Beckman

Hur representeras finskhet i Sverige? Etnologen Stellan Beckman försöker besvara frågan i sina essäer. Boken tros vara klar i slutet av 2024 och kommer säljas via förlag DIKKO.

Källa: forlagdikko.nu
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Stellan Beckman är en sverigefinsk etnolog som fokuserar främst på sverigefinska frågor så som språkliga rättigheter, rasifiering i historia och nutid, representation i det svenska samhället och kulturarv.

Här kan du läsa mer om  Bilden av det finska

Han följer även svensk minoritetspolitik som riktas mot samer, romer, judar och tornedalingar utöver allt som händer kring sverigefinnar. Utöver detta har han även skrivit artiklar som rör ämnen som kritiska ras och vithetsstudier, jämlikhetsdata, kulturhistoria och funktionssätt.

I boken ”Bilden av det finska” hämtar Stellan Beckman inspiration från uppslagsverk och ordböcker till tidningsartiklar och film tar han läsaren genom representationen av finskhet. Här behandlas allt från den knivbärande finnen till muminmuggar. Bakgrunden till slangord som finnkoling, finnjävel och finnpajsare likaså. Är allt detsamma som för 100 år sedan i Sverige och bilden av finskhet eller har någonting förändrats?

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0