Dunder och Snus på Kumla-anstalten

Foto Wikimedia. Bilden troligen från mitten av 1970-talet.

Sången Hinseberg blues, med text skriven av Dunder och Snus, har nått Kumla-anstalten, där den har gjort succé.

Dunder och Snus med Hinseberg Blues lyssna även till Devel kan du tjinna mig en gul Citroën

En av internerna berättar via ombud för DIKKOs kultur-reporter Sonny Carlsson, som också är en av dem som sjungit in låten, hur det hela gick till.

Sonny Carlsson sjunger Hinseberg Blues

Internens farmor spelade en dag upp låten för honom i telefonen. När hon gjorde det samlades fler fångar för att lyssna på musiken som strömmade ut via högtalaren i telefonen. Sången Hinseberg Blues är efter det en frekvent del av fångarnas musikaliska repertoar.

Det är en bra låt, och vi som tillhör etniska minoriteter förnekas, förutom vår frihet, också vår kultur och vårt modersmål när vi sitter inne. Därför var det särskilt glädjande att farmor tänkte på oss som finns här inne när hon hörde låten, säger internen, som inte vill skylta med sitt namn.

Han tillägger:
Det är också skönt att kunna uttrycka sig på ett sätt som plitarna inte förstår. De lägger sig i ändå så det räcker.

DIKKO har också kontaktat Dunder och Snus för en kommentar.

Vi är väldigt glada över att kunna vara en del i att sprida kultur till människor som i vanliga fall förnekas den. Har vår musik gjort internernas dag lite muntrare, så är det ett fantastiskt gott betyg. För övrigt tycker vi att fängelsesystemet är förlegat och att det borde utredas ett humanare och mer kostnadseffektiva alternativ, säger en av medlemmarna i gruppen.

Efter det att vi hörde om Kumla har vi inspirerats och håller på att skriva en ny låt för att visa vår solidaritet med fångarna på Kumla-anstalten.

Kultur-reporter Sonny Carlsson
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS