En legend och en föregångare har gått ur tiden – Börje Salming är död

Börje Salming hyllad på Tidernas hockeygala. Foto Frankie Fouganthin

I somras gick Börje Salming ut och berättade att han drabbats av den fruktansvärda nervsjukdomen ALS. Förrförra veckan åkte han, ändå tillsammans med familjen, till sitt andra hem Toronto för att närvara på Hall of Fame weekend. På plats i Toronto blev Börje Salming hyllad som den stora hjälte han var i Toronto Maple Leafs. Han fanns med i totalt 16 säsonger och över 1 000 matcher i NHL-klubben.

Börje Salming är en av de hjältar som ligger mångas hockeyhjärtan nära. Under Tidernas Hockeygala fick han ta emot priser för sina prestationer på isen. Men Börje Salming har även visat sin kärlek till hockey utanför rinken – inte minst när han på 80-talet hjälpte Damkronorna. Det var när Damkronorna skulle spela sitt första världsmästerskap 1987 – innan det ishockeyförbundet stod för kostnaderna – då klev Börje Salming in. Han valde att sponsra laget ur egen ficka för att Damkronorna skulle kunna åka till Kanada och delta i turneringen. En otroligt snygg gest av en legendar och visade på hans stora hjärta för sporten.

Börje Salming var även en väldigt stolt same. Vilket gjorde att han protesterade när när Björn Söder (SD) i en intervju i DN sade att samer inte är svenskar.

– Säger man en sån sak när alla andra vet att samerna är ursprungsfolk i Sverige, då måste man ha någonting fel där uppe, var Börje Salming kommentar SportExpressen.se.

I Kiruna har man tidigare tagit beslutet att Matojärvigatan ska döpas om till Börje Salmings gata för att hylla stadens son.

Börje Salming blev 71 år gammal.
Börje Salming 17 april 1951 – 24 november 2022.

Vila i frid Björn Salming

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS