Parisa Liljestrand (M): Fortsatt finansiering för resursbiblioteken

De nationella resursbibliotekens verksamhet kommer att fortsätta även efter årsskiftet 2023. Beskedet gavs av kulturminister Parisa Liljestrand (M) när hon på onsdagen den 20 september presenterade regeringens budgetproposition.

För mer information: Eeva Östberg, bibliotekschef Finlandsinstitutets bibliotek
E-post: eeva.ostberg@finlandsinstitutet.se

”Resursbiblioteken för de nationella minoriteterna judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar stärker tillgången till litteratur på de nationella minoritetsspråken. Regeringen avser att förlänga den tidsbegränsade satsningen”, står det i propositionen.

– Vi är väldigt glada över att vi får fortsätta verksamheten som ett nationellt resursbibliotek. Vi har sett att det finns ett stort behov och intresse för våra tjänster, säger Eeva Östberg, chef för Finlandsinstitutets bibliotek.

Finlandsinstitutets bibliotek i Stockholm har sedan 2021 varit ett nationellt resursbibliotek för det finska språket. Uppdraget från Kungliga biblioteket, KB, var från början treårigt. Detta uppdrag innebär att man bland annat ska stödja landets kommuner och folkbibliotek i arbetet med minoritetsspråket finska. Arbetet ska ha ett särskilt fokus på tillgång till litteratur för barn och unga.

Andra resursbibliotek för de nationella minoritetsspråken är: Samernas bibliotek i Jokkmokk (samiska), Judiska biblioteket i Stockholm (jiddisch), Nordkalottbiblioteket i Övertorneå (meänkieli) samt biblioteken i Malmö (resursbibliotek för romani chib).

Regeringens budget för de Nationella minoriteter
Regeringens satsningar på kulturen i 2024 års budgetproposition

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS