Enköpings kommun bjuder in till minoritetskväll

Den 23 november arrangerar Enköpings kommun en minoritetskväll på biblioteket. ”Ett alltid lika viktigt ämne som jag hoppas intresserar såväl minoriteten som majoriteten”, säger samordnare Irma Aalto.

Källa: TT

Den samiska historien i Mellansverige är till stora delar bortglömd. Hur kan vi känna igen spår som finns kvar? Och varför har vi en nationell minoritetspolitik egentligen?

Under minoritetskvällen den 23 november får du, under två föreläsningar, svar på just dessa frågor.

– Varför vill de inte prata svenska, frågas det tyvärr ibland när jag berättar om våra fem nationella minoriteters rättigheter. Kanske får vi ett svar på frågan under kvällen, säger samordnare Irma Aalto.

Föreläsningarna

Spår av den samiska historien i Uppland

Föreläsare: Gunilla Larsson är forskare vid Cemfor, Uppsala universitet

Den samiska historien i Mellansverige är till stora delar bortglömd och osynliggjord, men spåren i hantverk och arkeologiska lämningar finns däremot kvar. Under föreläsningen får vi veta vilka spår som finns kvar i våra bygder och hur man känner igen dem.

Varför nationell minoritetspolitik?

Föreläsare: Leena Huss, professor emerita, Uppsala universitet

Varför har vi en nationell minoritetspolitik, vad innebär den i praktiken och vilka krav ställer den på kommunen? Vad betyder det att Enköping ingår i finskt förvaltningsområde? Hur ser forskningen på tvåspråkighet och revitalisering av ett språk?

Föreläsningarna är kostnadsfria och ingen anmälan krävs. Arrangörer är Enköpings finska förvaltningsområde, Enköpings bibliotek och Folkuniversitetet.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS