Filmen av den romska filmskaparen Vera Lacková om romanimotståndet mot nazisterna har premiär i Tyskland

pixabay

Den tjeckisk-slovakiska filmen How I Become a Partisan har sin internationella premiär på den tyska goEast-festivalen. Filmskaparen Vera Lackovás filmdebut är en självbiografisk sökning efter identiteten för sig själv och hennes nation genom andra världskrigets historia.

Dokumentären kommer förmodligen att nå tjeckisk publik i slutet av detta år. Jan Bodnár informerade om det på uppdrag av Media Voice, som tillsammans med Film & Sociology och RTVS och Czech Television som är medproducent av filmen.

GoEast-festivalen i Wiesbaden, Tyskland kommer att äga rum från 20 till 26 april. I år kommer det mesta av programmet att finnas tillgängligt online. Filmen kommer att tävla med ytterligare 16 titlar från Central- och Östeuropa i huvudtävlingen. Dokumentärfilmen har undertexten Film Resistance Against Oblivion och har hittills mindre kända berättelser om romska motståndskämpar och partisaner under andra världskriget.

Lacková berättar, mot bakgrund av sin egen familjehistoria, om hur människor trots sina olika etniska bakgrund lyckas förenas i kampen mot ondskan. Regissören hittade under arbetet sina ättlingar, vissa kände inte till familjens historia.

Inte mycket är känt om romerna i motståndet. När allt kommer omkring ses de vanligtvis som offer för förintelsen, men det är inte känt att de var hjältar. Jag vill inte att människor som kämpade för vår frihet ska falla i fullständig glömska. … och de dog en andra gång, säger författaren till dokumentet Vera Lacková.

Historierna om romska gerilla- och motståndskämpar har tidigare publicerats av tidningen Romano voďi och nyhetsservern Romea.cz 

Källa: romea.cz

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS