Komikern Jimmy Carr skämtar om Förintelsen och romer

Jimmy Carr på Konserthuset i Göteborg i april 2015. Foto Albin Olsson

Komikern Jimmy Carr har mött hård kritik efter sin show där han har skämtat om Förintelsen och romer. Nu uppmanas plattformen Netflix att ta bort delar av hans show.

Det är i sin Netflix-special ”Dark Material” som komikern Jimmy Carr skämtat om Förintelsen och om romer och andra resande folkgrupper, skriver Sky News.

Både privatpersoner och organisationer har reagerat starkt på hans uttalande, The Auschwitz Memorial, skriver på Twitter att Jimmy Carr bör lära sig om det öde som drabbade alla dem som deporterades till Auschwitz. Mellan 200 000 och 500 000 romer och sinter mördades av nazisterna och deras kollaboratörer, enligt Holocaust Memorial Day Trust.

Välgörenhetsorganisationens verkställande direktör Olivia Marks-Woldman sa:

Vi är helt förskräckta över Jimmy Carrs kommentar om förföljelsen av romer och sinter under nazistiskt förtryck, och förskräckta över att skrattstormar följde hans uttalanden.

Hundratusentals romer och sinter led av fördomar, slavarbete, sterilisering och massmord enbart på grund av sin identitet – det här är inte upplevelser för hån.

BBC

Välgörenhetsorganisationen Traveler Movement, har också fördömt skämtet och skickat en uppmaning till Netflix att ta bort delar av materialet.

Zarah Sultana som är politiker i Labourpartiet har skrivit ett inlägg på Twitter där hon menar att att hån av ett rasistiskt folkmord inte har någon plats varken i en komedi eller i ett anständigt samhälle. Även andra inom Labourpartiet har fördömt inlägget.

Carr själv har vare sig bemött eller uttalat sig om kritiken, men har tidigare sagt att hans föreställning innehåller hemskheter, och beskrivit några av skämten som ”karriärdödare”.


Fakta hämtat från Wikipedia

James Anthony Patrick Carr, mer känd under sitt artistnamn Jimmy Carr, född 15 september 1972 i Isleworth i England, är en brittisk-irländsk komiker, författare, skådespelare och programledare i radio och tv. Han är känd för sin mörka humor och sitt distinkta skratt. Carr påbörjade sin karriär inom komedi 2000. 

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS