Föredrag – Den romska förintelsen: en historia utanför historieböckerna

Sedan 2012 har romer hedrats med en staty i Berlins Tiergarten-park nära Reichstag-byggnaden. Designer är den israeliska konstnären Dani Karavan. Monumentet består av en rund brunn med en infälld sten, där en ny blomma läggs dagligen. Platsen domineras av en vattenreservoar, en brunn i svart som uttrycker ett oändligt djup.

LÖRDAG 28 JANUARI 2023 KL. 14:30

Evenemang av Västernorrlands museum

Västernorrlands museum

Offentlig  · Alla på och utanför Facebook

DEN ROMSKA FÖRINTELSEN: EN HISTORIA UTANFÖR HISTORIEBÖCKERNA

När: Lördag 28 januari klockan 14.30.
Plats: Hörsalen. Fri entré.

Välkommen till ett föredrag om en del av historien som inte har synts så mycket i läroböckerna- nämligen folkmordet på romerna under andra världskriget.

Andrej Kotljarchuk, fil dr, docent i historia och Universitetslektor vid Historiska institutionen vid Uppsala universitet, berättar om denna bortglömda historia. Andrejs forskning fokuserar på etniska minoriteter och expertgruppers roll, massvåld och minnespolitik.

Under andra världskriget mördades upp emot 500 000 romer i nazisternas folkmord. Föredraget handlar om folkmordet på romer och ger exempel på de fåtal romska överlevande som kom till Sverige från Europa och det nazi-ockuperade Norge. I sitt föredrag kommer Andrej också att berätta om sin forskning om romer och resande i Norden under andra världskriget.

Efter föredraget finns det möjlighet för publiken att delta i samtal om förintelsen och folkmordet på romerna.

Föredraget arrangeras i samband med Förintelsens minnesdag 27 januari i samarbete med projektet “Romskt kulturarv i Västernorrland”.

***********************************************************

Förintelsens minnesdag 27 januari

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Tillgänglighet:

Hiss finns. Plats för rullstol finns.

Bild: Berlin. Memorial to the Sinti and Roma Victims of National Socialism. Foto: Andrej Kotljarchuk. 

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS