Förintelsens minnesdag 2021 – live från Malmö Konsthall

Ceija Stojka

Idag den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag över hela världen, så även i Malmö. Minnesdagen sänds live från Malmö Konsthall med ett program i två delar om den judiska och den romska Förintelsen.

Den 27 januari, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades år 1945, samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för att minnas Förintelsens offer. Förintelsens minnesdag är också en dag som synliggör engagemang hos alla som värnar om mänskliga rättigheter och bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antiziganism.

I Malmö stad uppmärksammas dagen som en del i stadens arbete för ett öppet, inkluderande och tryggt Malmö. På grund av rådande omständigheter blir uppmärksammandet i år digitalt.

Program
Under eftermiddagen onsdagen den 27 januari kl 13-17 sänds Förintelsens minnesdag live från Malmö Konsthall. Programdel 1 har fokus på den judiska Förintelsen och programdel 2 på den romska Förintelsen. Vi får bland annat lyssna till kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh, kulturkommunalråd och ordförande för Malmö stads romska råd Frida Trollmyr, stiftelsen Expo i ett samtal om extremhögern nu och då, ett föredrag om räddningsaktionen med de vita bussarna och en introduktion till Malmö Konsthalls nya utställning Ceija Stojka, en romsk konstnär och författare som överlevde Förintelsen.

Förintelsens minnesdag sänds på malmo.se/forintelsensminnesdag och på Kultur i Malmös facebooksida klockan 13­–17. Fullständigt program finns här.

Under förmiddagen ges ett digitalt program för gymnasieklasser. På temat Sverige och Förintelsen visas dokumentären ”En svensk tiger” (Sverige 2019). Filmen följs upp med en digital visning av utställningen ”Sverige och Förintelsen” från Forum för levande historia, Stockholm.

Arrangörer
Programdel 1 genomförs av Malmö stad i samarbete med Antirasistiska Filmdagar i Malmö, Malmö mot Diskriminering, ABF Malmö, Berättargruppen Förintelsens efterlevande och Svenska Röda Korset.
Programdel 2 arrangeras av Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer.

Förintelsens minnesdag är en del av Öppna Malmö – stadens satsning för att lyfta frågor om öppenhet och tolerans. Läs mer om Öppna Malmö här: malmo.se/oppnamalmo

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS