Insändare| Kanal 9 sänder en rasistisk tv-serie om Romanichal

pixabay

När jag nu som fotbollssupporter bytt tjänst från cmore till Dplay så har jag först och främst kritiserat dplay för den bristfälliga tekniken vid deras livesändningar. Tills jag sedan i brist på annat sätter mig med i soffan för att kolla vad man får utöver fotbollen hos denna, för mig, nya tjänst.

Jag ser till min förtvivlan att man sänder ett ökänt tv-program där skådespelare låtsas tillhöra det Romanifolk som benämns Romanichal. Då det nog är det Romanifolk som min egen grupp har tätast band till, ur både språklig och kulturell mening. Den grupp där jag funnit både släkt och vänner framställs på ett sätt som ger en bild långt ifrån verkligheten.

Det man får bevittna är skådespelare som låtsas vara Romanichal och som sedan skämmer ut sig själva på alla tänkbara vis och som vem som helst med minsta insyn i kulturen direkt reagerar på, då det mesta de gör är väldigt tabu. När jag pluggade socialantropologi fick jag höra att en av de viktigaste aspekterna för att förstå en kultur återfinns i vad som är tabu inom kulturen.

Att slänga ur sig fula ord mot äldre är bara det ett tabu som produktionen tycks vara helt ovetandes om. Att vara dyngrak och börja boxas mot andra på ett bröllop eller en så kallad ”sweet 16”-fest och presentera det med frasen ”gipsy culture” är ytterligare ett tecken på att det inte är något annat än antiziganism. Att kanal 9 väljer att översätta ordet till ”romer” (som människor tillhörande gruppen; Romanichal inte använder om sig själva. Liksom de flesta västliga Romanispråken är ordets betydelse endast; ”make”).

Kanal 9 är ansvariga för att både sända denna grovt rasistiska tv-serie som kan jämställas med ett hypotetisk program där vita målar blackfaces och agerar ut alla felaktiga rasistiska stereotyper en rasist kan brainstorma fram för att sedan presentera det som någon form av ”verklighetsskildring” är inget annat än ytterligare ett bevis för att det även i Sverige finns en typ av rasism som inte blivit tabu än. Så hade en analys av ”my big fat n-word wedding” skrivits av vem som helst. Men det tycks i mångt och mycket vara gångbar kommersiell rasism som kanal 9 uppvisar, vilket stärker den rasism som Resande/Romer fortfarande upplever i Sverige.

Ett program där skådespelare ska föreställa en folkgrupp de inte tillhör i syfte att skämma ut gruppen för ekonomisk vinst är en skamfläck för kanal 9 och jag kan inte för mitt liv förmå mig att förstå hur man resonerar kring bidraget till den sista politiskt korrekta rasismen vi har. Kanal 9:s beslut att sända serien som ”dokumentärserie” för tankarna till Leni Riefenstahls propagandafilmer, och den enda egentliga skillnaden är att kanal 9 visar en serie som påstås skildra en faktisk verklighet, alltså att man utmålar en folkgrupp som primitiva, ociviliserade och framför allt som icke havandes de tabun som serien skildrar.

Innan serien plockas bort från kanal 9/dplay så kan man aldrig från deras sida påstå att man inte anser att rasism är kommersiellt gångbart och att inkomsten i form av kronor och ören är såpass viktigt att man sänder rasistisk propaganda i vinstsyfte. Det är beklämmande, bekymmersamt och det känns verkligen i en när man inser att kanal 9/dplay troligtvis vägt fördelar och nackdelar och valt att sända rasistisk propaganda. Innan serien tas bort, kan de åtminstone aldrig hävda motsatsen.

Jens Stelius Lundberg
redaktionen@dikko.nu