Kultur| Filmen: Float Like a Butterfly

Float Like a Butterfly en kraftfull och snabb berättelse om en flickas frigörelse och hennes kamp för frihet och tillhörighet. Den irländska 15-åriga Frances får verkligen kämpa för rätten att slå tillbaka.  Hon förlorade sin mamma under ett polisiärt ingripande. Samma ingripande ledde till att hennes far blev inlåst i fängelse när han skulle försvara sin familj.

Frances förlåter aldrig polisen som hon anser bära ansvaret för mammans död. Hon kämpar i sitt blod, precis som sin idol Muhammad Ali och som Ali vill hon också vara den största. Hon vill stå i ringen och försvara sig själv och sitt folk. Men samhället är fast beslutat att bryta ner hennes vilja och förstöra hennes livsstil. Hennes far, som en gång var hennes största allierade, är besegrad och ser inte hennes storhet utan vill att hon ska passa in.

Men Frances föddes inte för att bli slagen. Hon måste gräva djupt för att hitta sig själv och den mästare som hennes far en gång såg henne som. Float Like a Butterfly är en berättelse som berör på många sätt. Framförallt uppskattar jag filmen för att den inte presenterar en stereotyp bild av romer.

Director: Carmel Winters
Writer: Carmel Winters
Stars: Hazel DoupeDara DevaneyJohnny Collins | See full cast & crew

With the support of the Creative Europe programme of the European Union”

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu