DIKKO blev publikens favorit och Britt-Inger fick Katarina Taikon priset

En kväll för glädje, stolthet och en kväll som skriver historia. En kväll där alla fem grupperna i minoriteten romer samlades för att fira och dela ut priser. Stolthet var kvällens ord på Sveriges första romska prisgala som ordnades i Malmö rådhus. Kvällens höjdpunkt var prisutdelningen till romska förebilder.

Katarina Taikon-priset gick till DIKKOs ansvarige utgivare Britt-Inger Hedström Lundqvist och DIKKO vann pris som publikens favorit.

Britt-Inger säger att:

Jag är så otroligt stolt och rörd över att ha fått vara en del av den historia som skrevs på galan. Att som resande och kvinna få detta ärofyllda pris är inte bara helt fantastiskt för mig som person utan även för alla resande/romer. De är många de som stöttat mig på vägen, familj och vänner och de är en del av detta otroligt fina pris, ensam hade jag inte tagit mig särskilt långt.

Tillsammans är vi starka!

Här kommer alla som fick pris.

Årets Charlie Chaplin pris: Maria Salamanca Gonzales, Göteborg. ”Har varit med i romska filmer sen barnsben och utstrålar romsk kultur från topp till tå. Kan få dig att skratta, gråta och samtidigt krossa fördomar och stereotyper om romer. Förutom skådespeleri så är hon en begåvad dansare, sångare och projektledare.” Ett stort Grattis från DIKKOs redaktion.

Årets Django Reinhardt pris: Jan Kopacz, Malmö. ”En artist som fångar ens själ med gitarren och mikrofonen. Med musiken som verktyg strävar denna personen efter att förändra romska ungdomars liv till det bättre. Han vill att de ska se musiken som en alternativ väg, som ett sätt att komma bort från förtrycket. Tack vare sitt varma hjärta och autentiska musik har denna person förtjänat en utmärkelse.” Ett stort Grattis från DIKKOs redaktion.

Årets Thomas Hammarberg pris: Mujo Halilovic, Malmö. ”En icke- rom som är så förankrad i den romska frågan att han ofta misstas för att vara rom. Har otroligt stor kunskap om romers situation och en stark tro om att man måste inkludera romer för förändring. Arbetet har uppmärksammats på regeringsnivå”. Ett stort Grattis från DIKKOs redaktion.

Årets Katarina Taikon pris: Britt-Inger Hedström Lundqvist, Skellefteå. ”Kämpar för att romer ska få makt över sin egna historia. En förebild som länge jobbat ideellt och varit med i statens referensgrupper. Föreläser om romsk historia och varför det är viktigt att romer enas som grupp. Har skrivit böcker, startat nättidningar och kämpar för att romer ska få ta tillbaka sitt språk och kultur.” Ett stort Grattis från DIKKOs redaktion.

Årets organisation: Romani Glinda, Stockholm. ”Startade 1998 och hade som mål att nå varje rom i Sverige. Har spridit information om romska projekt i syfte av att öka kunskapen om romer och skapa gemenskap samt stärka det romska folkets självkänsla.” Ett stort Grattis från DIKKOs redaktion.

Publikens favorit: DIKKO Magasin fick flest nomineringar. Tidningen drivs av resande/romer från olika delar av landet. Ett stort Grattis från DIKKOs redaktion till oss själva.

Källa: Sydsvenskan

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu