Manifestation för antirasism i Umeå, konferencier Britt-Inger Hedström Lundqvist

Det manifesterades det runt om i landet mot rasism och för antirasism bland annat i Gävle, Jämtland, Linköping, Stockholm, Möllan, Eksjö, Malmö med många flera. I Umeå stod Britt-Inger Hedström Lundqvist på scenen som konferencier där hon tillsammans med artister framförde, tal, spoken word, musik och poesi!

Britt-Inger inledde med orden:

– Vi har samlats här idag för att skapa en nystart för antirasismen i Umeå. För att tillsammans skapa ett nätverk som kan bevaka de antirasistiska frågorna. Samtidigt som rasismen har vuxit sig starkare under de senaste åren har också de antirasistiska initiativen och samtalen vuxit och utvecklats i vårt land. Och nu om någonsin behövs en större kraftsamling än på länge.

Efteråt sa Britt-Inger:

– Vilka fantastiska artister och vilken fantastisk uppslutning. Det som imponerade mest var ungdomarna som klev upp på scenen och läste sina egna dikter. Det är hopp om framtiden med sådana ungdomar.

Artisterna som stod på scenen i Umeå

Först ut var Elisabeth Holm som är körledare för kören Happymix – Mångfaldskören. Kören för alla som vill och där världens sång, musik och människor ryms. I kören finns deltagare från många olika länder där några av oss har bott i Sverige hela livet men andra har nyss kommit hit. De sjöng mycket stämningsfullt, Tänd ett ljus.

Därefter klev Poesigruppen The Talk show från Ålidhemsskolan upp på scenen och framförde sina egenhändigt skrivna verk. Gruppen skriver texter och dikter tillsammans med en kulturpedagog från Kulturskolan. Efter dem var det dags för Lovis som är en av Umeås hetaste up-and-coming umebaserad rappare med moderna influenser, sprinklat med fyndiga rim och sköna vibes.

Därefter tog Andra Anna över scenen. Andra Anna vann SM i poetryslam 2019 och har bland annat uppträtt på Dramaten. Hon skriver politiska dikter om personliga ämnen och tar trams på väldigt stort allvar. Hennes scennärvaro är något utöver de vanliga och hon får det kallaste av hjärtan att klappa takten till hennes progglyrik.

Som avslutning på denna artistkavalkad sjöng kören Happymix –Mångfaldskören Det här är ditt land. Kören som är till för alla som vill och där världens sång, musik och människor ryms.

Britt-Inger rundade av dagen med att berömma alla artister som ställa upp på manifestationen och med tankar och en uppmaning:

– Låt det inte ta stopp med den här manifestationen, utan fundera på vad är dina frågor, vad brinner du för? Jag vet var mina frågor finns så jag kommer fortsätta att engagera mig i frågor som rör antiziganism och andra former av rasism och mänskliga rättigheter, för det är mina frågor.

Bakom manifestationen stod:

Rättighetscentrum Västerbotten
Vän i Umeå
ABF
Skuggteatern
Aktion i Umeå för Afghanerna
Studiefrämjandet
Icke Våld 2022
Studieförbundet Vuxenskolan
RUNG
Another Development Foundation
Folkuniversitetet Västerbotten
Läkare mot rasism
Studieförbundet Bilda
Ålidhemskyrkan / Svenska kyrkan i Umeå
Såhkie – Umeå sameförening
Sensus studieförbund
DIKKO
Ögonblicksteatern
Kyrkan på Campus
Regionbibliotek Västerbotten
IM Umeå
BRIS
Ingen Människa Är Illegal (IMÄI)
Rädda Barnen
Röda Korset Umekretsen

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS