Många skandalerna kring EU:s gränspolis

pixabay

Efter de många skandalerna med EU:s gränspolis Frontex, som internationella medier rapporterat om, hörs nu krav från flera håll om att Frontex chef Fabrice Leggeri måste avgå. Leggeris avgång har länge varit ett krav från vänstern och den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet. Nu ansluter även Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé till kravet.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk välkomnar uttalandet från Tobé, men understryker att det inte räcker med att sparka Leggeri för att komma till rätta med de allvarliga problemen med Frontex.

Våldet och olagligheterna vid EU:s gränser är strukturella problem. Frontex är en del av det. Vi behöver se en betydligt större förändring än att byta ut en direktör. Vi måste se till att respekt för lag och mänskliga rättigheter upprätthålls. I det arbetet är Frontex tyvärr inte en allierad utan en del av problemet, säger Malin Björk.

Vi måste också se till att stödja civilsamhället och de som faktiskt arbetar för mänskliga rättigheter och respekt för internationell lag vid EU:s gränser i Grekland, Spanien, Italien och inte minst Kroatien, avslutar hon pressmeddelandet.

Relaterade länkar

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS