Ny säsong: ”Möte med på romani” med Dusan Marinkovic och Mirsad Sahiti

Det här året har SVT1 spelat in 11 nya avsnitt av ”Möte med på romani” som är 28 minuter och 30 sekunder långa var. I varje avsnitt får de två programledarna, Dusan Marinkovic och Mirsad Sahiti, sällskap av olika gäster.

Möte med på romani – Säsong 3

I denna romska talkshow träffar programledarna Mirsad Sahiti och Dusan Marinkovic olika romer från olika romska grupper men även icke romer, för att lära känna dem och lyfta upp deras fantastiska intressen och berättelser. Ämnena är bland andra musik, det romska slaveriet, lingvistik, psykologi och mycket mer. Talkshowen är på svenska och på nio romani varieteter. Vissa program är på Romani Lingua Franca.

Kolla gärna på alla 11 avsnitt och lär känna romer från ett annat perspektiv.

Det som är nytt för denna säsong är att det finns två programledare som träffar var sina gäster. Mirsad Sahiti leder sex avsnitt och har tolv gäster och Dusan Marinkovic leder fem avsnitt med nio gäster. Ibland sitter gästerna tillsammans i studio och ibland intervjuas de var för sig.

Det är första säsongen som romer själva fått fria händer att organisera, planera, genomföra, vara redaktörer och leda programmet. Mirsad Sahiti säger: ”Vi kände att projektledare Ola Gerhardsson litade på oss 100%. Vi stämde av med honom regelbundet, men han bara berömde och stötte oss i våra beslut”

Syftet med programmet är att lära känna personer som kommer från olika yrkesliv och olika bakgrund, som är romer eller icke romer och som på något sätt har koppling till romer antingen via arbete, föreningslivet eller fritid.

”I säsong 2 har jag varit redaktör och jag trivs bra bakom kamera och att arbeta med organisering av inspelningar. Efter det arbetade jag på SVT med olika uppdrag via mitt företag Romska Språkcentralen, bland annat som konsult och producent.  I år ville SVTs ledning att jag skulle vara framför kamera som programledare. Jag kommer från arli-gruppen men har lärt mig och fortfarande lär mig andra romani varieteter så jag kan kommunicera på romani med romer från andra grupper. I vissa program använde jag Lingua Franca romani eller media-romani som är en blandning av olika romani varieteter som man brukar använda på internationella romska kongress. Jag tycker det var jätterolig” säger Mirsad Sahiti.  

Första avsnitt ska sändas den 10 juli 2023, kl 18.00 på SVT2 och på SVT-play.

Gästerna blir taxiförare Almir Sali, som brinner för något helt annat på sociala medier, och Elma Ibrahimi, samordnare på Hemtjänst och en av kvinnor som organiserar firandet av kvinnodagen 8 mars i Helsingborg. Progamledare: Mirsad Sahiti

I avsnitt 2 träffar Dusan Marinkovic Toni Rhodin som pratar om sin familjs rötter som marknadsresande och om farfars tid som zigenarprinsen Caroli Demetri och hans ställning i det romska kollektivet, och Sunita Memetovic, advokaten som berätta om framgångar och utmaningar i sitt arbete.

Toni Rhodin är också på gång med en bok som ska heta ”Brazil Jack-Jag gjorde mig väl flott”.

”Varje avsnitt berikas av korta videoinslag där Barbi Jakowicz bjuder på olika maträtter, Bagir Kwiek har några boktips och Vesho Mikolaj Kwiek bjuder på sång och musik” säger Mirsad Sahiti.

”Det som är annorlunda är att vi är två stycken som delar på programledarrollen, det ger oss möjlighet att skapa bredd i programmet. En del avsnitt är avslappnade där vi är snälla mot gästen och andra är nyhetsaktiga där vi tacklar svåra ämnen som våld mot kvinnor. Jag upplever att detta är första året då vi fått fullt förtroende av SVT att sätta vår egen prägel på programmet och gå utanför ramarna, därför har vi switchat upp och inte haft samma upplägg i varje avsnitt”, säger Dusan Marinkovic till DIKKO

Dusan Marinkovic var programledare under första säsongen av Möte med på romani, där bland annat vår ansvarig utgivare Britt-Inger Hedström Lundqvist blev intervjuad av honom.

Den första säsongen av Möte med på romani riktade in sig på att få med en bredd bland minoriteten Romer och blev ett uppskattat program. Säsong två tog Jon Pettersson över, det blev en säsong som inriktade sig mer på språket och dess olika varietéer. Men i år, säsong tre, kommer Dusan och Mirsad att ta det populära programmet till en ny nivå.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS