Nyheter| EU, kommissionen mot rasism offentliggör sin årsrapport

UTRIKES| Rasistisk retorik och främlingsfientlig populism är fortfarande stora bekymmer i Europa under 2018

Xenofob (främlingsfientlig) populism och rasistisk retorik fortsätter att göra avtryck i det moderna politiska klimatet i Europa 2018, står det i årsrapporten från Europeiska kommissionen mot rasism och intolerans ( ECRI ) som publicerades 11 juni 2019.

Den växande offentliga oron om ekonomiska, geopolitiska och tekniska förändringar utnyttjades av de som använder invandrare och minoriteter som syndabockar, i synnerhet av de populistiska politiker som syftar till att dela samhällen på nationell, etnisk eller religiös nivå. 

”Ideologier baserade på antagen om en oförenlighet mellan nationella/etniska eller religiösa grupper utgör en fara för inkluderande samhällen, liksom de som förespråkar rasen överlägsenhet ”, säger rapporten, och varnar för hotet om” vi mot dom ”när det gäller politiska och offentlig diskurs

ECRI har också larmat om den ökande spridningen av ”falska nyheter”, som ofta producerar förvrängda bilder av utsatta grupper, och uppmanar politiker, religiösa och samhällsledare att inte bara undvika att använda främlingsfientlig retorik utan att proaktivt motverka det.

På den positiva sidan noterade Anti-racismkommissionen att ett växande antal länder har tagit viktiga steg för att få till sin lagstiftning om bekämpning av främlingsfientlig retorik i enlighet med europeiska och internationella standarder. Allt fler medlemsstater har infört särskilda kontaktpunkter inom polisen som har till uppgift att koppla samman de utsatta grupper, vilket ofta lett till ökat förtroende bland medlemmar av minoritetsgrupper i brottsbekämpande organ. ECRI krävde att denna goda praxis ska spridas och att diskrimineringslagstiftningen ska tillämpas effektivt.

Arbetstagarnas marknadsandel för flyktingar och mottagare av internationellt/humanitärt skydd var i allmänhet fortfarande för lågt, särskilt bland kvinnor. ”Medlemsstaterna måste ta itu med de särskilda socioekonomiska och kulturella hindren för deras sysselsättning”, säger rapporten.

Islamafobi och främlingsfientlighet var fortfarande framträdande i de flesta medlemsstater år 2018. Muslimska kvinnor var ofta målen för våld, som ofta involverade att dra av kvinnorna slöjor och huvuddukar eller spottas på.

Personer av afrikansk härkomst som föddes i Europa eller de som har bott här under en längre tid beskriver också en ökad fientlighet. Dessutom var svarta personer ofta föremål för rasprofilering av brottsbekämpande tjänstemän, vilket ECRI uppmanar medlemsstaterna att ta avstånd till och fördöma.

Samarbetet mellan judiska samhällen och nationella myndigheter har visat sig vara ett effektivt verktyg för att motverka antisemitism. Men det judiska folket i Europa fortsätter att konfronteras med antisemitiskt hat, inklusive våld, ofta kopplat till reaktioner på den israeliska regerings handlingar. Sådana antisemitiska handlingar måste avvisas starkare, säger ECRI.

Romer fortsätter att vara en av de mest marginaliserade minoriteterna i Europa där romska tjejer och kvinnor är särskilt utsatta. Trots vissa framsteg med insatser i skolor och hälsovård så, ”har den massiva uppgraderingen av de romska stödåtgärder som skulle behövas för att bryta den onda cirkeln med fattigdom och social utslagning inte hänt än”.

Inga nya ratifikationer av protokoll nr 12 till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna om det allmänna förbudet mot diskriminering ägde rum år 2018. Hittills har den ratificerats av endast 20 av 47 Europarådets medlemsstater.

Europakommissionen mot rasism och intolerans (ECRI) är en mänsklig rättighetsövervakningsorganisation som specialiserar sig i frågor som rör kampen mot rasism, diskriminering (på grund av ras, etniskt / nationellt ursprung, färg, medborgarskap, religion, språk, sexuella orientering och könsidentitet), främlingsfientlighet, antisemitism och intolerans.

Källa Council of Europa

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu