Nyheter| Minnesplatsen för de sinti och romska offren, Simsonweg i Great Tiergarten, har utsatts för skadegördelse

Wikimedia Commons

UTRIKES| Oidentifierade personer har utfört skadegörelsepå minnesplatsen för de sinti och romska offren fö nationalsocialismen i Berlin. Ett stort ”A” har huggits i en glaspanel i minnesmärket på Simsonweg i Great Tiergarten, berättade polisens talesperson på onsdagen. Skadan upptäcktes tisdagskväll av poliser. Brottet är nu under utredning.

Monumentet i Tiergarten invigdes hösten 2012. Designer är den israeliska konstnären Dani Karavan. Monumentet består av en rund brunn med en infälld sten, där en ny blomma läggs dagligen.

I mitten av poolen placerades konstnären en triangulär stenstam, som sett ovanifrån, påminner vinkeln på kläderna hos koncentrationslägrens kläder. Dessutom finns det flera paneler som informerar om mordet på Sinti och romer under nazisttiden. Omkring 500 000 sintier och romer förföljdes under den nationalsocialistiska tiden och dödades.

Källa: www.faz.net

Uppdatering om ny skadegörelse 190716

Nu har monumentet skadats för andra gången inom några dagar av oidentifierade personer. Någon är och repar glaset på monumentet som hedrar Sinti och romer som mördats i National-Socialism i Berlin-Tiergarten. 

Tre dagar tidigare hade Berlinpolisen rapporterat den första händelsen av vandalism vid glasmonumentet på Samsonweg. I båda fallen är det främlingar som har repat glasmonumentet med skarpa föremål.

Källa:  www.rbb24.de

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu