Nyheter| Nederländska järnvägen betalar miljoner till offer för förintelsen

pexels

UTRIKES| Den statsägda järnvägen i Nederländerna (NS) kommer att betala ut ”tiotals miljoner” till de cirka 100 000 personer, romer och judar som transporterats på väg till nazistiska dödsläger under andra världskriget.

Vid en presskonferens rekommenderade en särskild kommission att järnvägen ska göra en utbetalning som totalt kommer att uppgå till minst 35 miljoner euro till de cirka 6 000 överlevande eller deras närmaste släktingar.

NS transporterna var beställda av nazisterna. De ville att NS skulle köra specialtåg till Westerbork, Vught och Amerfoort, full av judiska, roma och sinti- personer som skulle transporteras till koncentrations- och dödsläger. NS beräknas ha betalats cirka 2,5 miljoner euro för detta – något som beskrivs som ”en svart sida” i den Nederländska historien.

Nu, efter en treårig kamp från den 83-årige överlevaren Salo Muller, har den kommission som upprättats av NS rekommenderat att det gör individuella betalningar: 15 000 euro till varje direkt överlevande, 7 500 euro till änkor eller änklingar och 5 000 euro eller € 7.500 till offrens barn.

Det beräknas vara 500 överlevande och 5.500 närmaste släktingar. Roger van Boxtel, verkställande direktör i NS, sa på en presskonferens att bolaget kommer att hylla dessa rekommendationer.

Källa www.dutchnews.nl

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu