Nyheter| Tjeckisk arkeologisk utgrävning har hittat romska kvarlevor från andra världskriget

Foto Ylva Hilmersson. Stenen memorial vid platsen för Treblinka koncentration och utrotningsläger i Polen.

En arkeologisk undersökning har just bekräftat att mänskliga rester begravdes i närheten av det befintliga minnesmärket för Holocaust-offer av romerskt ursprung i Lety u Písku, Tjeckien . 

Čeněk Růžička, ordförande för utskottet för upprättelse av Romani Holocaust (VPORH), och arkeolog Pavel Vařeka vid University of West Bohemia i Plzeň, som ledde undersökningen, har bekräftat resultaten till nyhetsservern Romea.cz.

Enligt Lucie Horáková, talesman för Museum of Romani Culture, som administrerar minnesmärket, kommer resultaten nu att undersökas. Hon sa att det är mycket troligt att de tillhör offer från lägret.

Arkeologerna och museet kommer att presentera detaljerna på en presskonferens nästa tisdag. 

Arkeologerna hittade rester nära det tidigare lägret och platsen där minnesmärket för Lety kulturarv ligger idag tillsammans med monumentet designat av den akademiska målaren Zdeněk Hůlka, sade talesmannen.

Platsen användes tidigare som en begravningsplats och Horáková sa att det kunde finnas massgravar där. 

Skelettet som vi upptäckte ligger på ett djup på cirka 160 cm, berättade Růžička från VPORH till nyhetsservern Romea.cz.

Antropologen bekräftade att det var ett vuxet kvinnligt skelett vars framtänder hade tappats ut på något sätt och hon begravdes i en träkista, sade han. Museets talesman noterade att

Det är nu nödvändigt att utföra en analys av DNA: t för att med säkerhet fastställa om dessa rester tillhör ett lägeroffer eller inte.

Vi kom också över andra indikationer på gravar där det tydligen finns både vuxna och barn.

Vissa är begravda ungefär 20-30 cm under jordytan, sade han. Vi vet nu att platsen rymmer resterna av fler romanifolk.

Vi kommer på något sätt att se till att ingen kommer att gå över den platsen i framtiden, sade Růžička. Enligt tidigare uttalanden från direktören för Museum of Romani Culture, Jana Horváthová, bör hela undersökningen vara klar i slutet av september.

De första resultaten kommer att tillkännages av museet på en presskonferens tisdagen den 10 september 2019 kl 13:00 vid Lety kulturarvsmonumentet. I slutet av september och början av oktober börjar arkitektkonkurrensen om formen av det framtida minnesmärket där.

Museet skulle vilja öppna ett nytt minnesmärk.

För två år sedan gjordes en första undersökning där arkeologer hittade bland annat dörrhandtag och spikar från lägerbyggnaderna, samt detaljer som tillhörde fångarna, så som pärlor eller knappar.

Enligt museidirektören genomfördes dock den arkeologiska undersökningen när den dåvarande grisgården var aktiv. AGPI-företaget, som ägde gården vid den tiden, hade fortfarande grisar där och tillät därför inte en undersökning av den delen av det tidigare ”zigenare lägret”.

Den tjeckiska staten har avsatt mer än 100 miljoner CZK [4 miljoner euro] för rivningen av gården. AGPI-företaget sålde gården till staten för 450 miljoner CZK [17,4 miljoner euro].

Enligt historiker passerade minst 1 309 romanibarn, män och kvinnor genom lägret i Lety från augusti 1942 till maj 1943, av dessa dog 327 där och mer än 500 deporterades till utrotningslägret Auschwitz.

Färre än 600 romanifångar återvände till de tjeckiska länderna från nazisternas koncentrationsläger efter kriget. Enligt uppskattningar av experter mördade nazisterna och deras kollaboratörer 90% av de tjeckiska och moraviska romerna.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu