Polsk-romska konstnären Mirga-Tas ställer ut på Göteborgs konsthall – Jag har en dröm

Den internationellt uppmärksammade polsk-romska konstnären Mirga-Tas är särskilt uppmärksammad för sina storskaliga textila verk, sydda av kläder från vänner och familj.

Hon skapar färgstarka bildberättelser som integrerar konsthistoriska referenser, personliga betraktelser, romsk aktivism och historiska symboler som ingjuter stolthet och kraft i den romska identiteten, historien och gemenskapen. I flera verk skildrar hon romska kvinnors liv och vardag med stor detaljrikedom och ömhet för att lyfta kvinnans viktiga roll inom både den offentliga och privata sfären.

I utställningen presenteras en serie nya textila verk som gestaltar ögonblicksbilder ur den svensk-romska historien. Verken blandar vardagscener med porträtt av starka svensk-romska kvinnliga aktivister som Singoalla Millon, Diana Nyman och Rosa Taikon som drivit kampen för romska rättigheter och jämlikhetsfrågor i Sverige. Här skapas en dialog som knyter samman den romska kampen över nationsgränser i syfte att lyfta, synliggöra och ena ett folk som i århundraden levt ett splittrat och kringvandrande liv i Europa.

I samband med öppningshelgen arrangerar Göteborgs stadsbibliotek ett samtal mellan konstnären och en av våra allra mest hyllade barnboksförfattare – Fred Taikon, mottagare av årets Raul Wallenberg-pris för sitt arbete för romers rättigheter, framförallt genom att synliggöra antiziganism och det romska folkmordet. Samtalet leds av Fred Taikons dotter Mia Taikon, verksam vid Forum för Levande Historia. Plats: Hörsalen, Göteborgs stadsbibliotek sönd 29 januari kl 13–14. 

Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm

Göteborgs Konsthall

8 januari – 16 april, 2023

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS