Reportage| Konstnären Michaela Leo målar och gillar släktforskning

privat foto

Michaela Leo bor i Norrköping men arbetar i Stockholm på ett stort fackförbund, där är hon verksamhetsassistent och hjälper fackliga medlemmar att organisera sig på sina arbetsplatser i fackklubbar som kan förhandla gentemot sin arbetsgivare lokalt. Förutom det gör hon en massa andra saker också, men först och främst handlar det om att hjälpa medlemmar att gå utbildningar i arbetsrätt och att förstå vikten av att vara fackligt organiserad. Normalt sett tågpendlar hon till och från jobbet varje dag, berättar Michaela, men den här våren har varit annorlunda på många sätt. Hon har fått mer fritid till övers, vilket har gjort att hon fått mer tid att odla sitt stora intresse, att måla tavlor.

Berätta om din konstnärliga profession.

Min bakgrund inom konsten är helt enkelt att jag alltid målat, tecknat, fotograferat och hållit på med lera och dessutom spelat teater. Det var därför jag läste estetiskt program på gymnasiet i Norrköping för länge sen, men sedan är det som det är, jag blev parkeringsvakt och fackligt engagerad därigenom och har haft konsten som en bisyssla sedan länge. Bland annat har jag målat omslag till CD-skivor och till böcker, berättar Michaela.

Länk till youtubevideo med hennes omslag till CD 

Länk till bokomslag hon har gjort

Beskriv arbetet med dina etiketter.

Jag blev förra året kontaktad av en bekant till mig som undrade om jag kunde tänka mig att måla en öletikett till hans då nystartade nanobryggeri, Vreta Kloster Nanobryggeri.
Öletiketter till hembryggare hade jag gjort innan, så självklart kunde jag hjälpa till. Hans krav på etikett var egentligen bara att det skulle vara en nunna från Vreta Kloster. Mitt eget ansikte fick bli modellen och resultatet går att hitta via bryggeriets hemsida och hans öl går numera att beställa till alla Systembolag i Sverige, säger Michaela.

Till hösten kommer det också släppas en Abbedissan 12, ytterligare en belgiskinspirerad mörkare ölsort, som Michaela fått måla etikett till. Den syns i bakgrunden här om man går in på länken HÄR.
Det kommer också att komma en Novis – det vill säga en nunneelev som ännu inte avlagt sina klosterlöften fullt ut och upptagits som nunna. Novis kallas ölen hos Vreta Klosters Nanobryggeri då den blir lite svagare, på ”bara” runt 6,2%. Även den etiketten har Michaela arbetat med på fritiden.

Berätta om din framtid, hur den ser ut, hur du skulle vilja att den såg
ut, drömmar med mera.

I framtiden hoppas jag kunna lista ut mer om hur mina anfäder och anmödrar vandrat och var de levt. För det mesta har jag hittat informationen i olika fängelserullor, då de antecknats som lösdrivare, det vill säga att de inte har en fast anställning. Inte så konstigt när de levde under tider där ingen ville ha dem anställda, samtidigt som de inte fick bo någonstans och just därför är svåra att hitta i vanliga kyrkböcker, som annan släktforskning annars hänvisar till, menar Michaela.

Så när hon inte målar tavlor eller jobbar åt facket så släktforskar hon. Det var så hon fick reda på att hennes mormors sida stammade från resande. Hennes mormors morfars mormors far, Didrik Ahlqvist, har omnämnts i P1:s släktforskningsprogram Släktband vid ett par tillfällen. 

Som avslutning säger Michaela att om det är någon som vill anlita henne som konstnär i något sammanhang så går det bra att skicka en förfrågan via hennes instagramsida – hon målar gärna porträtt i mån av tid och jag tackar henne för att hon svarat på mina frågor.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu