Ryssland och Wagnergruppen når ett samförstånd

pixabay

Under fredagen skärpte Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin tonen mot den ryska militärledningen. I flera ljudklipp på Telegram beskyller han den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu för att ha beordrat en attack mot Wagnergruppens soldater som dödat tusentals. Prigozjin säger att han anser att den ryska militärledningen är ondskefull.

Wagnergruppen har vänt sina styrkor mot Ryssland

Händelsutvecklingen under lördagen

Under lördagen går Wagnergruppens ledare, Jevgenij Prigozjin, ut med att hans styrkor tagit sig in i den ryska staden Rostov-na-Donu, omkring 100 mil söder om Moskva. Enligt Prigozjin består styrkorna av cirka 25 000 soldater, de ska gå mot Moskva och har hittills inte ha stött på något motstånd.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uttryckte sitt fulla stöd för Rysslands president Vladimir Putin.

”Rysslands president gav information om situationen i landet i samband med ett försök till väpnat uppror. Republiken Turkiets president uttryckte fullt stöd för de åtgärder som vidtagits av den ryska ledningen”, skriver Kreml i ett uttalande enligt AFP.

Prigozjin hävdar att det hela rör sig inte om en statskupp utan en ”marsch för rättvisa”, han vill ställa den ryska militärledningen till svars för sina handlingar. I en video på Telegram säger Prigozjin att om inte den ryske försvarsministern Sergei Shoigu och general Valery Gerasimov möter upp dem ska de fortsätta mot Moskva.

Sverige sedan tidigare avrått och fortsätter att avråda att resa till Ryssland. Regeringen håller sig uppdaterad om händelseutvecklingen.

Statsminister Ulf Kristersson (M), som är på väg till ett möte på Island, skriver på Twitter att:

”Vi följer noggrant uppgifterna om den inrikespolitiska utvecklingen i Ryssland. UD har nära kontakt med ambassaden i Moskva, generalkonsulat i Sankt Petersburg och våra internationella partners. Jag ska diskutera frågan med mina nordiska statsministerkollegor när vi möts imorgon.”

Putin adresserar nationen i ett tal

Vladimir Putin, Rysslands president, går ut ett tv-sänt tal till nationen där han säger att Wagnergruppens uppror ses som ett förräderi. Ryssland utlyser anti-terror-läge i Moskva-regionen. Internet stängs ner och människor uppmanas att hålla sig inne. Försvarsdepartementet säger till Wagnergruppens soldater att de ska söka upp rättsväsendet för att staten ska kunna garantera deras säkerhet.

EU:s rådsordförande Charles Michel skriver på Twitter att han:

”Följer händelseutvecklingen i Ryssland nära. Håller kontakt med europeiska ledare och G7-partner. Det är tydligt att det här är ett internt problem för Ryssland. Vårt stöd till Ukraina och Zelenskyj är orubbligt.”

Wagnergruppens svar på det tv-sända talet är att utmana Vladimir Putin. ”Putin gjorde fel val. Desto värre för honom. Snart har vi en ny president”, skriver de på sin Telegramkanal.

Regeringen uttalar sig inte men följer händelseutvecklingen i Ryssland

Wagnergruppen fortsätter sin marsch och intar staden Lipetsk, enligt stadens guvernör. Lipetsk ligger knappt 40 mil söder om Moskva. De har nu kommit mer än halvvägs till Moskva. I ett ljudklipp på Telegram säger Prigozjin att hans soldater är 20 mil från Moskva. Lördag kväll stoppar Wagnergruppen sina truppförflyttningarna. Man går ut med att man gör det för att ”undvika blodspillan”.

Därefter meddelar Kreml att brottsundersökningen mot Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin läggs ned. Men att som en del av överenskommelsen kommer han att lämna Ryssland för Belarus.

Jevgenij Prigozjin får straffrihet trots att Putin anklagat honom för myteri.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS