Ska jag behöva svara om en kultur som jag inte tillhör eller förstår?

Illustratörer Paul K Roos

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Jag tillhör Resandefolket och är svensk. Jag är inte Rom och har ingen större insikt i de olika Romska gruppernas kultur. Helt plötsligt blir jag utfrågad om Kris (Romska domstolar).

Jag vet ingenting om sådant för det har vi inte i den kultur jag växte upp i. Jag får frågor om annat i den Romska kulturer och jag kan inte svara på det heller. Så jag svarar att jag är Resande och kan bara svara för mig själv och vad jag är uppväxt med och det jag har hört. Då säger de till mig att Resandefolket tillhör minoriteten Romer.

Detta blir tokigt för mig är Romer de som tidigare kallades ”zigenare” och det är inte jag. Jag är Dinglare! Om vi nu ska vara en minoritet, ja, då måste vi Resandefolket vara en egen. För vi har en egen historia, egen kultur och vårat språk skiljer sig. En del ord liknar varandra. Två generationer tillbaka fick mina äldre gå till skolan med en lapp där det stod att de var av ”Tattarsläkt”. Det hemska, förhatliga ordet tattare som gav staten och andra människor rätten att behandla oss hur de ville.

Rasbiologin, den förhatliga rasbiologin där de tvångssteriliserade, gjorde aborter på kvinnor, tog barnen och placerade dem hos andra. Alla övergrepp, en del sker fortfarande i tystnad hos kommuner i form av maktmissbruk. Det här att Resandefolket skulle tillhöra Romer känns som något nytt som staten har hittat på.

Det blir otäckt när politikerna nu har fått upp ögonen för ”KRIS” och ska röstfiska om detta. De tycks veta lika lite som jag om detta med Romska domstolar, men det blir som en hetsjakt. Och plötsligt ska lilla jag svara för en kultur som jag inte tillhör eller förstår. Jag är en Kvinna av Resandefolket jag kan inte svara för Romer eller deras kultur. Jag kan bara svara för min egen och det jag är uppväxt med.

Tack för ordet P
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS