Sörmlands museum öppnar utställningar som bottnar i judisk historia

akvarell Alfred Weissenberg

Lördagen den 19 november öppnar två nya utställningar sida vid sida på Sörmlands museum. Den ena handlar om arkitekten Alfred Weissenberg. Den andra berättar historien om Bodri, baserad på författaren Hédi Frieds personliga upplevelser av Förintelsen. Båda knyter an till judisk historia i Sverige.

Alfred Weissenberg (1898–1977) var verksam som arkitekt och konstnär och bodde en stor del av sitt liv i Nyköping. Han var oerhört produktiv och ritade byggnader och inredningar i och omkring Köpenhamn och i Sörmland. Via en donation till Sörmlands museum finns hela Weissenbergs ritningsarkiv i museets samlingar.

Utställningen på Sörmlands museum är den första som presenterar Alfred Weissenbergs livslånga arbete som arkitekt och konstnär i sin helhet. Den visar arkitektens material- och hantverkskunskap under början och mitten av 1900-talet och hur arkitekturen påverkades av samhällsutvecklingen och rådande trender.

Utställningen ger också en inblick i en judisk släkthistoria. Familjen, som kom från Tyskland till Sverige 1903, var verksam inom konfektion och textilindustri, men Alfred valde konst och arkitektur, som han studerade och utövade i först Stockholm och sedan Köpenhamn. I samband med den tyska ockupationen av Danmark blev det omöjligt för judar att bedriva verksamhet i landet och Alfred Weissenberg återvände till Sverige 1940.

Utställningen Arkitekten Alfred Weissenberg är också ett möte med Historien om Bodri, en berättelse för barn och vuxna om Hédi Frieds egna upplevelser av Förintelsen, med illustrationer av Stina Wirsén. Berättelsen lyfter fram grymhet och sorg, men också hopp, vänskap och kärleken till hunden Bodri.

– Boken och utställningen väcker frågor om förtryck och rasism i ett bredare perspektiv, säger utställningsproducent David Hansson. Tillsammans kan berättelserna inspirera till samtal om Förintelsen, om vänskap och om sorg mellan barn och vuxna.

Inför Förintelsens minnesdag den 27 januari 2023 öppnar också en utomhusdel av Historien om Bodri i museiparken.

Pressvisning
Utställningen visas för press innan den öppnar för allmänheten. Välkommen till Sörmlands museum, Tolagsgatan 8 i Nyköping, torsdag 17 november klockan 11. På plats finns utställningsproducenterna och Malén Eneberg, kommunikatör.

Invigning

Lördag 19 november klockan 14. Samtal kring utställningen och om Alfred Weissenbergs bidrag till svensk arkitekturhistoria. Träffa utställningsproducenterna, arkitekterna Krister Spångvall, Gunnar Westerlind, Ann-Marie Westerlind och Ingegerd Wiklander som länge bott i hus ritade av Alfred Weissenberg. Fri entré, ingen förbokning krävs.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS