Stiftelsen Harald Edelstam öppnar nomineringen för Edelstampriset 2024

Edelstampriset 2022 tilldelades Norma Esther Andrade från Mexiko för hennes kamp för straffrihet och rättvisa och för att öka medvetenheten om femicid, kvinnomord, och har bidragit till att avancera lagstiftningen för femicid i Mexiko. Tidigare Edelstampristagare är bland andra Bahareh Hedayat från Iran (2012), domare Juan Guzmán från Chile (2016) och Li Wenzu från Kina (2018)

Stiftelsen har öppnat nominering till Edelstampriset 2024. Nomineringen är öppen, således kan vem som helst nominera kandidater. Edelstampriset delas ut vartannat år för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna. Prisutdelningen går av stapeln den 19 november på Riddarhuset i Stockholm.

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

NOMINERA EN KANDIDAT: https://www.edelstam.org/the-edelstam-prize/nominate-a-candidate/

– I situationer där omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna sker är det inte bara villigheten att riskera sin personliga säkerhet för att försvara andras rättigheter, som att rädda liv, utan också det viktigaste; att bevara det väsentliga värdet av mänsklig värdighet för oss alla, säger Lise Bergh, ordförande i Edelstamprisets nomineringskommitté.

Från och med den 5 februari till den 30 juni 2024 är det möjligt att nominera till kandidater till Edelstampriset 2024. Nomineringskommittén spelar en viktig roll i att identifiera potentiella kandidater genom sina nätverk runtom i världen. Vidare är det en öppen nominering, det vill säga, att vem som helst kan nominera en kandidat. Nomineringskommittén presenterar sedan 5-15 kandidater för Edelstamprisets jury som i sin tur gör ett urval och väljer pristagare.

– Vi vill premiera de som har modet att stå upp för sina övertygelser, modet att agera för att försvara andras rättigheter och säkerhet även när det innebär en personlig risk. Det gäller även när de personerna konfronteras med mäktiga motståndare och den kraften är inte lätt ansamlad. Vardagshjältarna är människorättsförsvararna, aktivisterna och visselblåsarna runtom i världen; de som riskerar sin framtid och kanske sina familjers säkerhet i kampen att försvara andras rättigheter, säger Caroline Edelstam, ordförande i Edelstamprisets jury.

Edelstampriset
Edelstampriset (The Edelstam Prize) är ett Sverigebaserat, internationellt monetärt pris som delas ut av Stiftelsen Harald Edelstam. Edelstampriset delas ut för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna.

Edelstampriset är uppkallat efter den svenske diplomaten och ambassadören Harald Edelstam. Han utmärkte sig som diplomat genom sin kompetens, sitt mod och sitt civilkurage in kampen och försvaret av de mänskliga rättigheterna. Edelstam var en tidig förespråkare och symbol för vad som idag kallas ”R2P – Responsibility to Protect”, en diplomati engagerad i försvaret av de mänskliga rättigheterna och hans minnesvärda handlingar bidrog till att rädda mer än tusen liv. Harald Edelstam är mest känd för att ha räddat livet på ett stort antal människor under och efter Augusto Pinochets militärkupp i Chile 1973. Edelstam är även känd för att under andra världskrigets senare del ha räddat livet på ett hundratal norska motståndsmän och judar i det naziockuperade Norge.

Pristagare till Edelstampriset kan vara enskilda personer eller personer som representerar en regering eller en nationell eller internationell organisation, som i handling har agerat i Harald Edelstams anda i ett land/länder där brott mot mänskliga rättigheter har begåtts, enligt internationell lag, av en regim eller annan stark maktutövare. De ska ha visat stor förmåga att snabbt analysera en komplex situation och hitta vägar, även på ett okonventionellt och kreativt sätt, för att i praktisk handling försvara mänskliga rättigheter och ska i en sådan svår eller tumultartad situation ha handlat på ett sätt som haft avgörande betydelse för många utsatta människor eller direkt räddat människors liv. Civilkuraget är en central parameter i urvalet av en vinnande kandidat.

Nomineringskommittén
Ordförande i nomineringskommittén är Lise Bergh, tidigare generalsekreterare för Amnesty Sverige och tidigare ordförande i Rädda Barnen Sverige. Övriga medlemmar i kommittén är Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, professor Vitit Muntarbhorn, FN:s förre specialrapportör för människorättsfrågor i Nordkorea, Tucapel Jiménez, tidigare parlamentariker i Chile och medlem i Chiles kommission för mänskliga rättigheter. Andra medlemmar är Lee Cheuk-yan, generalsekreterare för Hong Kong Confederation of Trade Unions och ordförande i Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements i Kina där han nu är fängslad för att ha deltagit i en fredlig march 2019, ambassadör Bruno Stagno Ugarte, vice direktör för Human Rights Watch och Costa Ricas tidigare utrikesminister och ambassadör till FN, Parul Sharma, rektor för Academy for Human Rights in Business at CSR Sweden och som är människorättsadvokat med lång erfarenhet av att arbeta med CSR i högriskländer. Ambassadör Emilio Barbarani, diplomat, författare och människorättsförsvarare, och Stuart Russel, människorättsadvokat och medordförande för The Monitoring Committee on Attacks on Lawyers of the International Association of People’s Lawyers (IAPL).

Jury
Caroline Edelstam
, barnbarn till Harald Edelstam och medgrundare av Edelstampriset är ordförande i den internationella prisjuryn. Asien representeras av domare Shirin Ebadi, som tilldelades Nobels Fredspris år 2003 för hennes insatser för demokrati och mänskliga rättigheter, Mocambiques tidigare premiärminister, Pascoal Mocumbi och Fatou Bensouda, tidigare chefsåklagare vid internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC), representerar Afrika. Philp Alston, FN:s tidigare specialrapportör för extrem fattigdom och mänskliga rättigheter representerar Oceanien och ambassadör Eileen Donahoe, Executive Director för Global Digital Policy Incubator på Stanforduniversitetets center för demokrati, utveckling och rättssäkerhet, samt USA:s tidigare ambassadör till FN:s råd för mänskliga rättigheter, representerar Nordamerika. Patricia Linares Pietro tidigare domare i Columbias särskilda rättsmekanism för fred (JEP) representerar Latinamerika och Europa representeras av Baltasar Garzón, som arbetade för Spaniens centrala brottmålsdomstol och som konsekvent kämpar för de mänskliga rättigheterna. Baltasar Garzón är mest känd för att han försökte få den chilenske diktatorn, general Pinochet dömd i domstol, för de påstådda dödsfallen och tortyr av spanska medborgare.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS