Ut och demonstrera på 1 maj

Västerås Korsängsgärdet kvarteret Folkets Park. Arosparken 1:a maj på 1970-talet. Västmanlands läns museum

Våren är i full gång, det är fest i luften och vi firar vårt älskade 1 maj. I gläntan har snön förtvinat, det luktar jord från myllan, löven spricker fram i träden och den spirande grönskan börjar ta fart. Valborgsmässoafton är avklarad, och alla verkar ha överlevt i år igen.

Text: Redaktionen
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram
  • 1 maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag och den har firats sedan 1890. Initiativet till den första demonstrationen togs av Andra internationalen, som då krävde åtta timmars arbetsdag. 1 maj har också kommit att firas till åminnelse av Haymarketmassakern 1886.
  • 1 maj firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten. Det har funnits ett varierande utbud av orsaker till vad det demonstreras mot. I skuggan av kalla kriget handlade det mycket om förbud mot atomvapen, även om alla inte var emot. Under 50-talet demonstrerades det för allmän tjänstepension, vilken röstades igenom 1959 och genomfördes året därpå.
  • 1 maj blev en allmän helgdag 1939. Året efter det ställdes demonstrationerna in efter tyskarnas ockupation av Norge och Danmark. I stället genomfördes ett medborgartåg över partigränserna.

Att fira första maj är en gammal kär tradition som startade för långt innan det blev arbetarrörelsens dag. Under medeltiden var 1 maj en helgdag som firades till minne av två av Jesus apostlar, Jakob och Filippos. På 1400-talet, firade man dagen som en helgondag, tillägnad Sankta Valborg. I många byar runt om i landet var det fest 1 maj i och enligt bondepraktikan var det första dagen på sommaren. Det var också nu de så kallade ”kosläppen” skedde, en populär tilldragelse även nu i vår samtid.

Numer är 1 maj mest känd som demonstrationernas dag. Det är då man tågar gatorna fram med flaggor och banderoller ropandes slagord. Demonstrationerna har ofta handlat om försök att få igenom förändringar på arbetsmarknaden. Kravet på åtta timmars arbetsdag var till exempel en viktig fråga, semester var en annan. Men också frågor om jämlikhet och solidaritet har funnits med genom åren.

1 maj blev en allmän helgdag 1939. Året efter det ställdes demonstrationerna in efter tyskarnas ockupation av Norge och Danmark. I stället genomfördes ett medborgartåg över partigränserna.

Romer på 1 maj

Katarina Taikon och hennes syster Rosa, demonstrerade på första maj för att alla svenskar – det vill säga även andra Romer – skulle få samma rätt. Deras krav om rätten till bostad och rätten till skolgång för Romerna fick stor uppmärksamhet, men det dröjde långt in på 1960-talet innan det blev verklighet.

Budskapen i en 1 maj- demonstration speglar ofta dagsaktuella frågor och i år är oron i Europa en viktig sak att demonstrera om. Sen har vi Natofrågan och andra saker man kan vara för eller emot. Men också romers flykt från Ukraina är en aktuell fråga som borde uppmärksammas mer och där kan vi från minoriteten romer visa vår solidaritet med Ukrainas Romer. Kanske borde behandlingen av våra EU-medborgare som tigger i våra städer även få vår solidaritet så här på 1 maj. Det finns många frågor att tycka till om, om man vill.

Demonstrera för Ukrainas romer på 1 maj

Haymarketmassakern

Att det blev just 1 maj kommer från den så kallade Haymarketmassakern i Chicago i USA, 1886. Det var det året som det hölls ett möte på Haymarket Square i Chicago. Polisen hade redan två dagar innan skjutit två demonstrerande arbetare och nu ville arbetarna visa sitt missnöje och genom att fortsätta kampen för kortare arbetsdagar. Mot slutet av mötet kastade någon en bomb mot poliserna som fanns på plats. Det var då polisen öppnade eld mot gruppen. Minst sju poliser och fyra arbetare dog den dagen, flera personer avled senare av svåra skador.

Till minne av händelsen på Haymarket utropades den 1 maj till den internationella generalstrejkens dag, och 1 maj blev nu en internationell angelägenhet. Så det är egentligen därför vi går med flaggor, banderoller och skriker slagord. Men 1 maj har gått från att vara generalstrejkdagen och arbetarrörelsen egen dag till att idag firas över de politiska gränserna. Detta eftersom även andra partier och rörelser har sett vinningen av att delta med tal och flaggor för att få ut sitt budskap samtidigt med arbetarrörelsen.

Det kan tyckas lite märkligt att alla partier, även de mer högerpopulistiska partierna finns med på 1 maj. Tiderna förändras, moderaterna kallar sig idag för ett arbetarparti, och vi har idag ett nationalistiskt, socialkonservativt och högerpopulistiskt politiskt parti som är med och styr vårt land och som också kommer hålla tal på 1 maj. Eller så är det så utveckling ser ut i ett land som sätter yttrandefrihetsfanan högt. Men icke desto mindre viktigt är att vi faktiskt visar var vi står. Så ut med er alla arbetare, oavsett partitillhörighet, och upp till kamp för att skapa det samhälle vi vill ha med jämlikhet och solidaritet.


redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS